Pop up Dom
Avtomobilski akumulator za napajanje elektronskih naprav

Avtomobilski akumulator za napajanje elektronskih naprav

Akumulator v avtomobilu služi predvsem za napajanje žarometov, prezračevalnega sistema, osvetlitve potniške kabine, pomaga tudi pri vžigu motorja in v sodobnih vozilih podpira še celo vrsto funkcionalnosti, a ne dopušča posebne svobode pri tem, kaj lahko nanj priklopimo. Ponuja le eno 12V vtičnico, ki jo lahko uporabimo za napajanje prilagojenih naprav, na primer navigacijskih sistemov. Če želimo v avtomobilu uporabljati še druge elektronske naprave, ali pa če želimo avtomobilski akumulator uporabljati v drugih okoliščinah kot vsestranski vir električne energije, bomo morali uporabiti nekaj dodatne opreme.

Največja težava je seveda v tem, da elektronske naprave večinoma zahtevajo izmenični tok in precej višjo napetost. Akumulator ponuja enosmerni tok pri 12V napetosti, v nekaterih vozilih se sicer uporabljajo 24V akumulatorji, ki pa ne omogočajo bistveno večje svobode pri uporabi drugih naprav. Uporabiti bo treba razsmernik, ki pretvori enosmerni tok v izmeničnega, pri tem pa ustvari ustrezno povezavo za priklop raznih drugih naprav. Razsmernik iz akumulatorja naredi zelo vsestranski vir električne energije, ki ga lahko uporabljamo za razne namene, pravzaprav kar tako, kot bi uporabljali običajno vtičnico v hišnem električnem omrežju. Seveda je treba poznati nekatere omejitve – razsmernik resda ponuja zadostno napetost za napajanje elektronskih naprav, vprašanje pa je, če nudi tudi zadostno moč električnega toka. To je odvisno od vseh komponent sistema, razsmernik pa v končni fazi poda nazivno številko, ki jo lahko vzamemo za orientacijo. Cenovno ugodne naprave ponujajo le 500, morda 1000 W moči, naprednejše pa bistveno več in lahko poganjajo tudi zahtevnejšo opremo.

Avtomobilski akumulator se v avtomobilu sproti polni pri delovanju motorja, medtem ko se pri uporabi zunaj avtomobila zanaša na svojo kapaciteto. Ta je seveda omejena, kar je treba upoštevati, če želimo tak akumulator redno uporabljati za napajanje elektronskih naprav. Najbolje je akumulator napajati z zanesljivim virom ali pa ga napolniti vsaj občasno.