Pop up Dom
Prezračevalni sistemi z rekuperacijo ohranjajo velik del energije

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo ohranjajo velik del energije

Zaradi sodobnih izolativnih materialov se je  zrakotesnost gradnje izredno povečala. S tem se je pojavila potreba po prisilnem prezračevanju. Z odpiranjem oken žal ne dosegamo usmerjenega gibanja zraka od čistih prostorov proti obremenjenim ter s tem optimalno prezračimo vse prostore. Zato tu pomembno nalogo opravijo prezračevalni sistemi z rekuperacijo, katerih naloga je prezračevanje z rekuperacijo toplote, kar omogoča zadostno izmenjavo zraka v bivalnih prostorih ob znatnem zmanjšanju toplotnih izgub in povečanju energetske učinkovitosti stavbe.

 

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so lahko vgrajeni samostojno ali pa v kombinaciji s klimatsko napravo. Glavna naloga, ki jo opravlja rekuperator toplote je prenos toplotne energije iz toplega izhodnega zraka na sveži vhodni zrak pozimi, poleti pa hlajenje toplega vhodnega zraka z izhodnim hladnim zrakom v kombinaciji s  sistemom klimatizacije. Rekuperator zraka oziroma toplotni izmenjevalec lahko ohrani tudi čez 90% energije v prezračevalnih prostorih, kar je odvisno od prezračevalne stopnje in modela rekuperatorja.

 

Prezračevalne naprave so nujno potrebne za zdrav način življenja

 

Adaptacije starejših stavb in gradnja novih objektov dandanes dajejo velik poudarek na energetski učinkovitosti stavb. Načrtovalci to dosežejo z dobro izolacijo ter vgradnjo kvalitetnih zapiral za okna in vrata. Posledično temu postane bivalni prostor neprodušen in nujno potrebuje učinkovite prezračevalne naprave. Seveda se najpreprosteje prostor prezrači z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha, vendar je takšen način primeren le občasno, dolgotrajno pa ne, ker je s stališča energetske učinkovitosti preveč potraten.

Ste vedeli, da se takšnim primerom lahko izognete, če vgradite prisilni prezračevalni sistem z rekuperatorjem za vračanje odpadne toplote, ki pa je lahko izveden s centralno prezračevalno napravo ali pa z lokalnimi napravami. Prezračevalne naprave torej preprečijo onesnaženje zraka zaradi dihanja ljudi, delujočih naprav in pohištva, ki oddajajo trdne delce ter plina radon, ki v stavbo vstopa iz okolice. Vse to posledično vpliva na utrujenost, slabšo koncentracijo, glavobole, probleme s spanjem, alergije, nastajanje plesni,..