Pop up Dom
Proizvodnja polikarbonata za namene zastekljevanja površin

Proizvodnja polikarbonata za namene zastekljevanja površin

V svetu plastičnih mas zaseda polikarbonat prav posebno mesto. Zaradi svoje svetlobne prepustnosti se že od odkritja naprej uporablja kot nadomestek mineralnega stekla, ki mu je vizualno precej podoben. Poleg sorodne plastične mase PMMA, ki se tudi uporablja kot umetno steklo, je polikarbonat eden glavnih materialov predvsem tam, kjer se zahtevajo večje zastekljene površine ali pa morajo biti te posebej oblikovane. Ena glavnih prednosti polikarbonata je namreč ta, da spada v skupino termoplastov. V to skupino lahko postavimo večino plastičnih mas za množično uporabo, kot so polietilen (PE), polipropilen (PP), polistiren (PS), polivinilklorid (PVC) in druge.

Skupino termoplastov odlikuje lastnost, da se ob povišani temperaturi zmehčajo in tako omogočijo precej enostavno preoblikovanje v želene oblike. Po ohladitvi pa se te mase strdijo brez kemijskih in fizikalnih sprememb. V tem oziru je polikarbonat idealen material za izdelavo posebnih oblik oken in zasteklitev, kot so: svetlobna kupola, prekatne polikarbonat plošče in unikatno zakrivljene steklene površine. Svetlobna kupola je tipični primer zasteklitve s polikarbonatom, kjer pridejo prav vse njegove prednosti. Polikarbonat je namreč, poleg enostavnega preoblikovanja v želeno obliko, tudi precej lahek in zelo čvrst oziroma trden material. Ti lastnosti pomenita olajšano vgradnjo večjih površin zasteklitve, ki so hkrati tudi mnogo bolj odporne na udarce in druge mehanske obremenitve, ki so prisotne skozi življenjsko dobo. Svetlobna kupola iz polikarbonata, pri kateri že sama oblika daje povečano mehansko odpornost, je v primerjavi z isto površino mineralne zasteklitve lahko tudi do trikrat lažja in veliko bolj zaščiti notranje prostore pred npr. točo.

Med množico različnih plastičnih mas velja polikarbonat za eno bolj cenjenih. Tako je v primerjavi s PE ali PVCjem precej dražji, a vendarle najde svoje mesto tudi tam, kjer svetlobna prepustnost materiala ni prvotnega pomena. Zaradi svoje kemijske in biološke inertnosti je polikarbonat zelo primeren kot trajna embalaža za živilske izdelke. Tako se iz njega veliko izdeluje plastične posodice za hrano in plastenke ter termovke za pijačo.