Bremenske vrvi ne ponujajo le nosilnosti

Na področju bremenskih vrvi imamo pestro izbiro med številnimi izdelki, ki so pogosto prilagojeni zelo specifičnim namenom. Najlažje jih je primerjati po nosilnosti, kar je pogosto prvi podatek, na katerega smo pozorni. Seveda je prav, da se osredotočimo na to informacijo, saj ključno odloča o uporabnosti vrvi, a zmotno bi bilo misliti, da s tem že pridobimo vse potrebne podatke o izdelku. Še zdaleč namreč ni nujno, da bo kar vsaka jeklenica z zadostno nosilnostjo primerna za določeno delo!

Bremenske vrvi imajo še druge pomembne lastnosti, ki jih je treba upoštevati. Predvsem pa moramo poznati svoje želje in potrebe, da lahko sploh razlikujemo in izbiramo med mnogimi možnostmi, ki so na voljo – jeklenica je le ena opcija, možno pa je, da bodo boljša izbira gurtne, verige ali kakšne druge vrste vrvi. Najprej se je treba torej posvetiti že temu, da ugotovimo, kakšna vrsta vrvi bo najboljša za določeno delo.

Jeklenica ima mnoge druge lastnosti, ki odločajo o nosilnosti, a že same po sebi zahtevajo premislek. Omenimo recimo število pramenov in žic, posledično tudi dimenzije, ki so zelo pomembne pri uporabi v kombinaciji z vitli, dvigali in drugo opremo. Upoštevati je treba tudi trdnostni razred, zanke in stremena ter opremo, ki jo nameravamo uporabljati v kombinaciji.

To velja za vse vrste bremenskih vrvi, tudi za gurtne in druge alternative. Na voljo je več izvedb, ki se razlikujejo v mnogih lastnostih, tako v nosilnosti kot v ceni in dejanskih parametrih izdelka. Gurtne ločimo predvsem glede na namen, poznamo povezovalne in dvižne trakove, nosilnost pa je opredeljena kar z barvami trakov. Spet pa pride v poštev tudi zanesljivost druge opreme, to so lahko napenjalci in kavlji, pa tudi vitli in dvigala, če jih uporabljamo s takšnimi trakovi.

Pomembno je torej, da se ne osredotočimo le na nosilnost. Vsako delo zahteva prilagojen pristop in idealne bremenske vrvi.

urednistvo

Next Post

Nahrbtna kosilnica kosi s pomočjo nitke

Sun Jun 9 , 2019
Na področju bremenskih vrvi imamo pestro izbiro med številnimi izdelki, ki so pogosto prilagojeni zelo specifičnim namenom. Najlažje jih je primerjati po nosilnosti, kar je pogosto prvi podatek, na katerega smo pozorni. Seveda je prav, da se osredotočimo na to informacijo, saj ključno odloča o uporabnosti vrvi, a zmotno bi [...]
Nahrbtna kosilnica.

You May Like