Bukova drva za ogrevanje

Stanovanje lahko ogrevamo na različne načine, vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti. Tradicionalno smo kot glavni energent uporabljali les, ki je še vedno precej popularen. Pravzaprav zahvaljujoč sodobnim kurilnim napravam ta material doživlja pravi preporod, saj lahko zdaj dosegamo neslutene izkoristke in velike prihranke pri dolgoročnem ogrevanju. Še posebej to velja za  kakovostna bukova drva in drugo prilagojeno kurivo, ki nudi kar največ energije.

Seveda ni nujno, da bo prav ogrevanje na drva ponudilo najboljši učinek v vsaki situaciji. Na voljo imamo še mnoge druge alternative, ki lahko upravičijo izbiro s svojimi prednostmi. So pa drva privlačna rešitev za tiste, ki že imajo vgrajene kurilne naprave za drva, prav tako se za takšne naprave običajno odločajo tisti, ki imajo možnost pridobivanja poceni ali celo brezplačnih drv. V tem primeru so stroški minimalni in težko najdemo alternativo, ki bi bila bolj prepričljiva.

V vsakem primeru moramo pri kurjenju na drva vedno misliti na kakovost kuriva. V poštev pridejo le kakovostna suha drva, ki imajo veliko energije in nimajo nepotrebnih snovi, ki ovirajo izgorevanje. Morda se zdi, da je vsak les dober za kurjavo, a v sodobnih kurilnih napravah ciljamo na visoke izkoristke, ki jih dosegamo le s kakovostnim materialov. Posebej relevantni so ti podatki za tiste, ki drva kupujejo. Ponudba je dokaj pestra, naročimo lahko drva na dom, v prodaji pa so različne vrste drv.

Bukova drva niso edina možnost, a veljajo za dobro izbiro

Bukova drva v prodaji trgovcev

Prodaja drv pokriva različne materiale, med katerimi lahko izbiramo. To so drva različnih vrst, pa tudi v različnih kakovostnih razredih. Nekatere drevesne vrste imajo v lesu shranjene veliko energije, druge manj. Prav tako se drva močno razlikujejo po tem, kako dobro so sušena. Do izraza pridejo še druge razlike, ki jih moramo upoštevati pred nakupom oziroma naročilom drv.

Pogosto ponujajo najboljšo rešitev kakovostna bukova drva. Ta imajo več prednosti, recimo že to, da so pri nas enostavno dostopna, posledično tudi dokaj poceni. Najdemo jih pri praktično vseh trgovcih s tem materialom, pogosto predstavljajo kar glavnino ponudbe. Kljub temu, da so dokaj poceni in enostavno dostopna, pa so lahko zelo kvalitetna in imajo visoko kurilno vrednost. Obstajajo seveda vrste lesa, ki to vrednost lahko prekosijo, a za ponudbo se odločamo na podlagi različnih podatkov in hitro stopijo v ospredje druge prioritete. Vsekakor je razpoložljivost kuriv velik faktor in radi posegamo po ugodnih ponudbah, sploh če lahko računamo na to, da bomo prejeli dobro sušena drva.

Če najdemo dobra bukova drva, ki so ustrezno sušena in pripravljena na kurjenje, je lahko prav to najboljša rešitev. Naročimo jih lahko kar na dom, običajno pa jih lahko sami prevzamemo in s tem nekaj evrov še prihranimo.

Bukova drva so na voljo v obliki polen, ki jih enostavno uporabljamo

Bukova drva na dom

Mnogi trgovci ponujajo zelo ugodne ponudbe in kakovostna drva tudi dostavijo na izbrani naslov. Res je, da je treba dostavo plačati, saj gre običajno za dokaj težke tovore, recimo eno tono ali več. Je pa to zelo elegantna rešitev, s katerimi dobimo bukova drva hitro in brez večjih težav kar na dom. Drva so tako ali tako precej poceni in doplačilo za dostavo je običajno upravičeno ter ne naredi velike razlike v stroških.

Bolj pomembno je to, da dobro pripravimo mesto za skladiščenje in uporabo drv. Drva na dom so običajno pripravljena na uporabo, torej so sušena in jih lahko takoj kurimo. Seveda pa moramo les zavarovati pred vplivi okolja, da ne ogrožamo kvalitete in kurilne vrednosti. Če nam dostavljajo drva na izbrani naslov, moramo vnaprej pripraviti prostor, da s tem ne bo dela kasneje. Tako bomo tudi pomagali dostavljavcem, da se ne bodo ukvarjali z nerodnim razlaganjem palete drv, temveč bo celoten postopek kar se da enostaven.

Bukova drva in alternative

Kakovostna suha drva so vsekakor zelo prepričljivo gorivo, ki ima visoko kurilno vrednost in veliko energije. Glede na ugodno ceno in visoke izkoristke sodobnih kurilnih naprav lahko pričakujemo zelo dobro izkušnjo pri kurjenju in minimalne stroške na dolgi rok. Seveda pa imamo tudi nekatere alternative za ogrevanje, ki se lahko prav tako dobro obnesejo.

Prodaja drv recimo konkurira s prodajo peletov, sekancev in druge lesne biomase. Predvsem peleti so zelo priljubljeni in lahko prekašajo drva z enostavno avtomatizirano uporabo, večjo prilagodljivostjo in odzivnostjo, pelete pa lahko tudi lažje skladiščimo. Sama drva so načeloma sicer cenejša, a peleti vsekakor lahko predstavljajo dostojno alternativo. Razlike so v praksi običajno minimalne, če imamo na voljo kakovostna bukova drva se lahko brez slabe vesti odločimo za ogrevanje na drva.

Drugačne so primerjave z drugimi ogrevalnimi sistemi. V nekaterih primerih pričakujemo bistveno boljše izkoristke in nižje stroške. To velja predvsem, če bukova drva primerjamo s kurilnim oljem in ogrevanjem na plin. Sodobne kurilne naprave lahko tem energentom uspešno konkurirajo. Morajo pa drva z vidika stroškov priznati premoč toplotnim črpalkam, ki so na dolgi rok cenejše, čeprav razliko v začetnih stroških morda nadomestijo šele po desetih ali dvajsetih letih.

urednistvo

Next Post

PVC okna poskrbijo za varčno in udobno bivanje

Sat Apr 10 , 2021
Stanovanje lahko ogrevamo na različne načine, vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti. Tradicionalno smo kot glavni energent uporabljali les, ki je še vedno precej popularen. Pravzaprav zahvaljujoč sodobnim kurilnim napravam ta material doživlja pravi preporod, saj lahko zdaj dosegamo neslutene izkoristke in velike prihranke pri dolgoročnem ogrevanju. Še [...]
PVC okna za varčno bivanje

You May Like