Dereze za zimske pohode

Pozimi se v gore podajamo le izjemoma, saj je pokrajina zasnežena, predvsem v visokogorju pa so razmere še slabše in zelo neugodne za pohodnike. Seveda pa ravno takšna zimska idila lahko v hribovje privabi tiste, ki so že vajeni takšnih izzivov, predvsem pa dobro opremljeni, da se lahko tudi v zimskem času podajo v gore. Zimska oprema nam omogoča varno in prijetno obiskovanje zasneženih vrhov v manj ugodnih razmerah, čeprav je tveganje v vsakem primeru večje in so gore veliko manj obiskane. Gotovo pa bo vsak, ki se v takšnih razmerah odpravi na pohod, uporabil primerno zimsko opremo. To so predvsem dereze, ki jih uporabljamo za varno korakanje po spolzkih površinah, predvsem po ledu in poledenelem snegu. Dereze so v takšnih razmerah povsem nepogrešljive in nikakor ne smejo manjkati v zbirki opreme pohodnikov in alpinistov. Prav tako moramo dereze premišljeno izbrati, da bodo kos izzivom, s katerimi se soočamo. Poleg tega pa potrebujemo še nekaj druge prilagojene opreme, izstopajo cepini, ne pozabimo še na prilagojeno zimsko obutev in oblačila.

Kazalo vsebine

Dereze v različnih izvedbah

Vsekakor so dereze v prvi vrsti namenjene alpinistom in pohodnikom, ki se v zimskem času podajajo na kakšne zahtevnejše pohode. A to ni edina naloga takšne opreme. Navsezadnje se s spolzkimi površinami in drugim zahtevnim terenom srečujemo tudi v drugih okoljih, v katerih lahko prav tako s pridom izkoristimo ustrezne dereze. Na srečo je ta oprema na voljo v različnih izvedbah, tako da lahko izberemo idealno rešitev glede na razmere. Obstajajo tudi tako imenovane mestne dereze, ki se s pravimi alpinističnimi oziroma pohodniškimi ne morejo primerjati, se pa lahko dobro izkažejo na spolzkih pločnikih in dvoriščih. V Hervisu boste našli opremo, ki vam bo močno pomagala pri pohajkovanju v manj ugodnih razmerah – če dobro poznamo svoje potrebe in smo dovolj pazljivi, imamo tudi pozimi veliko možnosti za rekreacijo na prostem.

urednistvo

Next Post

Storitve ljubljanskih čistilnih servisov

Wed Jan 27 , 2021
Pozimi se v gore podajamo le izjemoma, saj je pokrajina zasnežena, predvsem v visokogorju pa so razmere še slabše in zelo neugodne za pohodnike. Seveda pa ravno takšna zimska idila lahko v hribovje privabi tiste, ki so že vajeni takšnih izzivov, predvsem pa dobro opremljeni, da se lahko tudi v [...]
čistilni servis Ljubljana 3

You May Like