Hernija je pogosta težava

Bolečinam v hrbtenici se skorajda ne moremo izogniti. To bodo še posebej dobro vedeli tisti v zrelih letih, saj so najbolj značilne bolečine in poškodbe zaradi degenerativnih sprememb v hrbtenici. Posebne pozornosti si zasluži diskus hernija, ki je pogosta težava pri starostnikih, a se pojavi že precej zgodaj, sploh pri stalnih obremenitvah hrbtenice.

Diskus hernija je posledica obremenitev hrbtenice

Hrbtenica je zelo vzdržljiva, a ne more brez posledic prenašati vseh obremenitev. Sestavljena je iz robustnih kosti, hrustančnih diskov in mehkejših tkiv, ki ji omogočajo fleksibilnost. Ob gibanju in stalnem prenašanju sil se ta tkiva lahko obrabijo, s tem se spremeni struktura hrbtenice in pride do težav.

 Diskus hernija označuje poškodbe diskov, ki ne morejo več normalno prenašati sil in začnejo odstopati, ob tem pa pogosto pride do pritiska na živce, ki so speljani skozi hrbtenico. To je zelo nadležna težava, ki se kaže v nepredvidljivih bolečinah. Pojavi se lahko že zelo zgodaj, sploh pri tistih, ki v svojem vsakdanu veliko sedijo, se pogosto sklanjajo ali pa prenašajo kakšne druge redne obremenitve hrbtenice.

Z zdravim življenjskim slogom se lahko diskus hernija učinkovito prepreči oziroma se vsaj zmanjša tveganje za nastanek takšnih težav. A s starostjo se te obremenitve neizogibno kopičijo in le vprašanje časa je, kdaj se bodo pojavile težave. Zato je pametno poznati rešitve, ki jih imamo tu na voljo.

fizioterapija

Diskus hernija se naslovi s fizioterapijo

Če želimo omiliti bolečine in izboljšati kakovost življenja v primeru hernije, je najboljša izbira fizioterapija. Veliko je sicer odvisno od dejanskega stanja, a običajno lahko pričakujemo odlične rezultate, sploh pri izkušenih fizioterapevtih. Fizioterapija Medicofit se ukvarja prav s takšnimi tegobami, ravno diskus hernija je med najpogostejšimi težavami, ki jih usposobljeni fizioterapevti odpravljajo. Tako bomo imeli odlične možnosti, da si pomagamo v primeru bolečin v hrbtenici in drugih težav, ki so povezane z degeneracijo medvretenčnih diskov.

urednistvo

Next Post

Uporabite odganjalec mrčesa za prijetno poletje!

Thu Mar 10 , 2022
Bolečinam v hrbtenici se skorajda ne moremo izogniti. To bodo še posebej dobro vedeli tisti v zrelih letih, saj so najbolj značilne bolečine in poškodbe zaradi degenerativnih sprememb v hrbtenici. Posebne pozornosti si zasluži diskus hernija, ki je pogosta težava pri starostnikih, a se pojavi že precej zgodaj, sploh pri [...]
odganjalec mrcesa

You May Like