IR paneli in električno gretje za stanovanje

Ogrevalni sistem mora ustrezati različnim pogojem, ki jih postavljamo ob izbiri te opreme. Pogosto smo zelo zahtevni in pričakujemo brezhibno delovanje preko cele zime, pa tudi odzivno ogrevanje v drugih letnih časih, ko nas presenetijo nizke temperature. Hkrati bi radi pri ogrevanju tudi kaj privarčevali, ne da bi morali žrtvovati prijeten občutek ob bivanju v udobnih in toplih prostorih. Še kar nekaj drugih pogojev postavljamo, na vse pa dobro odgovorijo IR paneli. Ti se pridružujejo drugim opcijam električnega ogrevanja in predstavljajo zelo atraktivno izbiro za tiste, ki opremljajo svoje stanovanje.

Posebej dobro se električno ogrevanje obnese v sodobnih stanovanjih z dobro toplotno izolacijo. Takšna stanovanja enakomerno ogrevamo in dosegamo izvrstne učinke tudi z nizkotemperaturnimi sistemi, sploh pri električnih grelnih telesih pričakujemo visoke izkoristke in zelo varčno delovanje. Predvsem pa nam IR paneli ponujajo zelo prijetno izkušnjo pri bivanju v ogrevanih prostorih, preko cele zime bomo uživali v posebnem udobju. Vsekakor se splača preveriti, kaj nam ponujajo te rešitve in kakšne možnosti še imamo, če se zanimamo za električno ogrevanje.

Kako delujejo IR paneli?

Ogrevanje z IR paneli ni ravno novost, so se pa prav z inovacijami pri sodobnih grelnih telesih ti sistemi izkazali za zelo atraktivne. Ponujajo namreč celovito zbirko prepričljivih odlik, ki jih pri drugih ogrevalnih sistemih ne bomo našli. Poleg tega pa so takšni grelci presenetljivo enostavni in učinkoviti.

https://www.youtube.com/watch?v=8mdxXJ1et_o

Ogrevanje na ta način deluje tako, da paneli sproščajo v okolico IR valovanje, ki prenaša energijo, s katero ogreva površine. IR valovanje ni škodljivo, ima prijeten učinek in lahko celo blagodejno deluje na zdravje in počutje ljudi. Oddaja ga praktično vsaka površina, a z IR paneli sprostimo v stanovanje veliko več toplote in dosegamo prepričljive učinke pri ogrevanju.

Posebnost ogrevanja z IR valovanjem je to, da valovanje prodira skozi zrak in enakomerno ogreva vse površine v stanovanju. Tako bo občutek v prostoru veliko bolj prijeten že pri nižjih temperaturah, saj se ne bomo srečevali z mrzlimi površinami in predmeti. Sploh v primerjavi z običajnimi radiatorji je to velika razlika. Ima pa tudi druge učinke, saj so s tem IR paneli zelo učinkoviti in varčni, predvsem pa bomo zelo zadovoljni s končnim rezultatom.

Sodobni IR paneli imajo vrhunske izkoristke, tudi v tem je posebnost takšnega ogrevalnega sistema – v toploto pretvorijo skoraj 100% električne energije, torej dobimo zelo varčno in učinkovito ogrevanje. Podobne prednosti imajo tudi drugi električni sistemi.

IR paneli v primerjavi z električnim talnim gretjem

Električno talno gretje ima pravzaprav podobne prednosti oziroma podobne učinke, čeprav deluje na drugačen način. V tem primeru gre za grelna telesa, ki imajo po površini napeljane električne elemente z visoko uporabnostjo. Pri prehodu električnega toka se močno segrejejo in oddajajo toploto preko pohodne površine v prostor. Spet je prednost predvsem ta, da se prostori enakomerno ogrevajo in ponujajo zelo prijeten občutek tudi pri nižjih temperaturah. Tako je za električno talno gretje cena posebej ugodna, saj ne bo toliko porabe.

Električno ogrevanje je neprekosljivo, če imamo ugoden vir energije. Tudi IR paneli delujejo zelo varčno

Druga velika prednost pa je že v tem, da so takšna grelna telesa precej poceni in enostavna za vgradnjo. Dobimo tanko grelno preprogo, ki se namesti pod pohodno površino. Tako električno talno gretje ne zahteva velikih gradbenih posegov, prav tako ne zviša tal. To so zelo elegantne rešitve, ki so kot nalašč za hitro in enostavno vgradnjo. Posledično je za električno talno gretje cena zelo ugodna, saj ne bo visokih stroškov z vgradnjo. Nimamo dela z urejanjem toplovodne napeljave, potrebujemo le povezavo z električnim omrežjem in povezavo do termostata.

Tudi IR paneli omogočajo enostavno vgradnjo

Enostavna vgradnja je sicer značilnost vseh električnih sistemov, sploh v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Pomislimo recimo na toplotne črpalke, ki imajo velike in drage notranje in zunanje enote. Kurilne naprave potrebujejo cel dimniški sistem, poleg tega je treba napeljati toplovodni sistem skozi objekt. V primerjavi s tem so IR paneli izredno enostavni. Vsak panel lahko deluje samostojno, namestimo ga lahko kar nadometno v končane prostore. 

IR paneli so bistveno bolj enostavni od kurilnih naprav

Če imamo dober načrt, seveda ogrevanje z IR paneli uredimo že ob gradnji prostorov ali ob kakšnih večjih prenovah. Takrat vgradimo same panele in uredimo električne instalacije, bo pa cel sistem zelo eleganten. Dela bo veliko manj kot z drugimi ogrevalnimi sistemi. Še najbolj pozorno se bomo morali posvetiti izbiri panelov in postavitvi v prostoru, da lahko pokrijemo vse površine. 

Iz tega izhajajo mnoge prednosti, ki jih imajo IR paneli. Recimo izhodiščna cena, ki je zelo ugodna pri takšni opremi. Medtem ko je treba za toplotno črpalko plačati več kot deset tisoč evrov, so paneli v prodaji že za kakšnih sto ali dvesto evrov. Ponudbe je veliko in hitro lahko najdemo ustrezne panele z zmogljivostjo, ki bo učinkovito ogrevala naše prostore. Za kakšnega tisočaka ali dva že lahko opremimo stanovanje, ob uporabi takšnega sistema pa pričakujemo tudi učinkovito delovanje in dolgoročno varčnost. Tudi toplotne črpalke s svojim izkoristkom ne bodo uspele kmalu pokriti razlike v primerjavi z IR paneli.

Meta opis: IR paneli so moderna opcija za ogrevanje stanovanja. Odlično se izkažejo s praktično vsemi svojimi lastnostmi.

urednistvo

Next Post

Poskrbite za svojega jeklenega konjička pravočasno

Wed Dec 22 , 2021
Ogrevalni sistem mora ustrezati različnim pogojem, ki jih postavljamo ob izbiri te opreme. Pogosto smo zelo zahtevni in pričakujemo brezhibno delovanje preko cele zime, pa tudi odzivno ogrevanje v drugih letnih časih, ko nas presenetijo nizke temperature. Hkrati bi radi pri ogrevanju tudi kaj privarčevali, ne da bi morali žrtvovati [...]

You May Like