Izdelava senčil iz platna

Senčila so zelo uporabna stvar, ki nam vsem olajša bivanje v hišah. Mnogi se sploh ne zavedajo, kako drugačno bi bilo življenje brez njih. Prvotno so med senčili ljudje poznali le zavese, ki pa so bile precej drugačne – bolj grobo oblikovane in estetsko manj privlačne. Na vetrovno bolj izpostavljenih področjih so marsikje še pred uvedbo steklenih oken ljudje uporabljali polkna, ki so ščitila domovanja pred posledicami močnega vetra. Kmalu pa so predvsem višji sloji pričeli uporabljati zavese kot umetelno oblikovan izdelek, ki je nekaj povedal o njihovem družbenem in finančnem statusu.

Fine zavese so kmalu posvojili vsi ljudje, danes pa predstavljajo le enega bolj osnovnih vrst senčil. Poznamo še mnogo drugih senčil, ki so narejene iz platna in so tako bolj delikatne in prefinjene na videz. Plise senčila so le ena izmed novejših iznajdb, ki omogočajo fino notranjo opremljenost bivalnih prostorov. Ker so iz poljubno debelega platna, lahko plise senčila omogočajo različne nivoje blokiranja svetlobe. Tako jih lahko uporabljamo kot primarni način senčenja, zlasti v starejših hišah brez boljših rešitev, lahko pa le nadomeščajo notranje zavese in jih imamo bolj zaradi videza. Platno za plise senčila omogoča tudi barvanje ali pripravo različnih barvnih vzorcev, s katerimi se popestri še tako dolgočasno stanovanje. Tudi razno razni vzorci lahko plisam dodajo poseben čar.

Na drugi strani pa imamo tende za zunanjo namestitev. Zato morajo biti izdelane iz nekoliko debelejšega platna, ki lažje kljubuje vetrovom in dežju. Za tende je namreč primarnega pomena to, da delujejo kot lahka streha za zaščito pred vročino ali dežjem. Mehanizmi, ki odpirajo in zapirajo tende, so po navadi jekleni, sestavlja pa jih rola za navijanje tende, vodila in roke za pritrditev in učvrstitev. Pri boljših izvedbah se tako rola, kot tudi mehanski mehanizem pospravijo v kaseto, ki jih ščiti pred vremenskimi neurji.

urednistvo

Next Post

Kontroling – namen in cilji

Wed Jul 24 , 2019
Senčila so zelo uporabna stvar, ki nam vsem olajša bivanje v hišah. Mnogi se sploh ne zavedajo, kako drugačno bi bilo življenje brez njih. Prvotno so med senčili ljudje poznali le zavese, ki pa so bile precej drugačne – bolj grobo oblikovane in estetsko manj privlačne. Na vetrovno bolj izpostavljenih [...]
dokumentni sistem

You May Like