Izpušni sistem za optimalno delovanje vozila

Pri zagotavljanju visoke učinkovitosti in izkoristka avtomobilskega motorja običajno nismo posebej pozorni na izpuhe. Posvetimo se bolj delovanju samega motorja in tudi lastnostim vožnje, kar je vsekakor pomembno. A tudi izpuhi igrajo določeno vlogo pri tem, kakšno delovanje lahko pričakujemo od vozila. To velja predvsem za dizelske motorje, ki pri izgorevanju poleg plinov spuščajo tudi nekatere trdne delce. Izpušni sistem takšnega vozila je opremljen z različnimi filtri, ki skrbijo za filtriranje škodljivih snovi, hkrati pa lahko vplivajo tudi na delovanje motorja.

Relevanten element je predvsem FAP filter, ki je namenjen prav filtriranju trdnih delcev iz izpuhov dizelskega motorja. Ta filter je nujna oprema sodobnih vozil, saj so trdni delci iz dizelskega motorja zelo škodljivi za ljudi in okolje. V praksi pa se izkaže, da je FAP filter pogosto tudi vir nevšečnosti in morebitna ovira za optimalno delovanje vozila. Deluje namreč tako, da na fino sito lovi drobce trdnega materiala. To pomeni, da bo ob dolgotrajni uporabi nabral kar veliko materiala, začne se mašiti, s tem pa ovira prehod izpušnih plinov. Optimalen prehod izpušnih plinov je pomembna funkcija, s katero izpušni sistem skrbi za nemoteno delovanje motorja. Vpliva predvsem na temperaturo delovanja motorja, zato lahko tvegamo pregrevanje, če izpušni plini zastajajo v sistemu. FAP filter, ki plinov ne prepušča povsem neovirano, bo hitro povzročil pregrevanje, s tem tudi morebitne težave in poškodbe.

Pametno je torej, da za izpušni sistem dobro skrbimo. FAP filter lahko sproti čistimo tako, da pri vožnji na avtocesti za nekaj časa držimo motor na visokih obratih, kar segreje in stopi nabrani material na filtru. Bo pa treba redno koristiti tudi storitve profesionalnega čiščenja, ki zagotovijo še bistveno boljši rezultat. Tako lahko pričakujemo optimalno delovanje vozila in kar najboljšo izkušnjo pri vožnji, nekaj dobrega pa naredimo tudi za okolje.

urednistvo

Next Post

Google oglaševanje za čim večji obisk na spletni strani

Thu Sep 10 , 2020
Pri zagotavljanju visoke učinkovitosti in izkoristka avtomobilskega motorja običajno nismo posebej pozorni na izpuhe. Posvetimo se bolj delovanju samega motorja in tudi lastnostim vožnje, kar je vsekakor pomembno. A tudi izpuhi igrajo določeno vlogo pri tem, kakšno delovanje lahko pričakujemo od vozila. To velja predvsem za dizelske motorje, ki pri [...]
Google oglaševanje

You May Like