Kaj so krčne žile in zakaj se pojavijo?

Krčne žile ali varice so najpogostejša bolezen ven. Pokažejo se kot ena ali več modrikasto vijoličnih žil, ki izstopajo na nogah. Pogosto se pojavijo na zadnji strani meč ali notranji strani nog, lahko pa se vidijo tudi drugod po telesu. V koži so krčne žile videti kot prepletena pajkova mreža, če so globlje pod kožo, pa se pojavijo vidni temnejši trakovi in izbokline, ki nakazujejo na pojav krčnih žil.

Zakaj se krčne žile pojavijo?

Krčne žile imajo znotraj majhne ventile, ki preprečijo, da bi lahko kri tekla v nasprotno smer. V primeru, kadar ti ventili oslabijo, se zrahljajo ali raztegnejo, se v žilah začne nabirati kri. Takrat se začne žila večati in zaradi pritiska tudi izstopi iz kože in se zvije. To pogosto povzroča bolečine, krče, napetost in neprijeten težek občutek v nogah.

Pri zdravih ljudeh zaklopke oz. ventili usmerjajo pretok venske krvi proti srcu, pri pojavu krčnih žil pa zaklopke v razširjeni veni ne morejo več opravljati te naloge. Kri v tem primeru teče navzdol in se ponovno vrne nazaj proti goleni. Zaradi tega povratnega toka kri zaostaja v goleni in povzroča otekanje in napetost.

Varice na splošno ne predstavljajo problemov le zaradi estetike oz. videza, temveč povzročajo nastanek drugih zdravstvenih težav ter zmanjšanje kakovosti življenja osebe, ki za to boleznijo oslabi.

Dejavniki tveganja za nastanek krčnih žil


Nastanek krčnih žil je že pogost pojav ne samo pri starejših, ampak tudi pri mlajših osebah. Možnosti oz. položaji, zaradi katerih se pojavi ali se poslabša obolenje s krčnimi žilami, so:

 • nezdrav življenjski slog, kajenje, uživanje alkohola, pretirano uživanje kave, prekomerna telesna teža in premalo gibanja, močno vplivajo na pojav venskega popuščanja.
 • Dednost. Znano je, da se krčne žile pojavljajo v družinah in se podeduje slabost vezivnega tkiva v stenah ven in venskih zaklopkah. V primeru, če sta krčne žile imeli mama ali babica, jih boste najverjetneje imeli tudi vi.
 • Hormoni ob nosečnosti ali pri jemanju kontracepcije, lahko povečajo možnost za nastanek krčno-žilnih obolenj.
 • Spol in starost. Pogosteje obolijo ženske in starejše osebe. Ker se vezivno tkivo s starostjo slabša in se spremeni način življenja v bolj sedečega, je pojav toliko bolj pogost pri starejših osebah.
 • Vročina. V primeru, kadar so noge izpostavljene visokim temperaturam. Pogost pojav poleti na morju in ob prekomernem sončenju.
 • Položaj. V primeru, kadar morate dolgo stari ali sedeti, to slabo vpliva na obtok krvi do srca. To se predvsem dogaja na različnih delovnih mestih, kjer delo zahteva samo sedenje ali stanje.

Težave, ki se pojavijo ob venskem popuščanju


Velika večina bolnikov, ki so zboleli za venskim popuščanjem, imajo posledično pojave:

 • otekanja nog in gležnjev,
 • težke, utrujene in boleče noge,
 • krče v mečih,
 • golensko razjedo,
 • temno, pigmentirano kožo,
 • krčne žile,
 • na koži vidne pajčevinaste žilice ali krčne žile.

 

Zapleti, do katerih lahko pride pri krčnih žilah

Vnetje ven oz. globoka venska tromboza

Globoke vene slovijo po bolezenskem stanju, imenovanem globoka venska tromboza, ki tvori strdek in lahko privede do zelo resnih zapletov, če zdravljenja ne opravite pravilno. Strdek namreč na globokih venah okvari zaklopke, ki skrbijo za reden in normalen dotok krvi in kisika po žili. To stanje lahko povzroči postflebitični sindrom. Kadar pa se strdek odlepi od stene žile in potuje s krvjo po sistemu do srca in nato do pljuč, pa vam lahko grozi tudi pljučna embolija.

Različne kožne spremembe

Koža se pri obolenju ven lahko obarva oz. nastanejo pege, ki na začetku izginjajo, kasneje, ko je bolezen resnejša, pa ostajajo in se samo večajo ter spreminjajo barvo iz rdečerjave do modre barve.
Kadar je vnetje kože mokro, torej ko iz prizadetega mesta na koži teče rdečkasta bistra tekočina, pomeni, da je prisotna motnja prekrvavitve in je znak grozeče razjede goleni.
Otekanje goleni se pojavi po dolgem obdobju venske bolezni in se kaže, kadar je telo dalj časa v vzravnanem položaju ali kadar dalj časa stojite.

Golenska razjeda

Ali tako imenovana posledica kroničnega venskega popuščanja je komplikacija, ki lahko povzroči dolgotrajno zdravljenje. Razjeda nastane, ker je bilo bolezensko stanje prepozno odkrito oz. je posledica neustreznega zdravljenja obolelih ven.

 

Načini zdravljenja in kako si lahko pomagamo?


Kadar zbolite za krčnimi žilami, imate glede na velikost, obliko in anatomijo krčnih žil ter svojega počutja, možnost za več vrst zdravljenja:

 • kompresijsko zdravljenje z elastičnimi povoji ali medicinskimi nogavicami;
 • odstranitev obratnega pretoka s pomočjo zapore površinskih ven, z vbrizganjem kemičnih snovi ter nošenje elastičnih povojev na delih, kjer so se pojavile krčne žile;
 • odstranitev refluksa, torej obratnega pretoka, s toplotno zaporo in odstranitvijo debelih ven z radiofrekvenčno ablacijo ali lasersko ablacijo.
 • Kirurški posek s podvezovanjem ter odstranitvijo krčnih žil.


Kako si lahko pomagate sami?

V primeru, da se soočate s prekomerno težo, vam priporočamo redno vadbo in uravnoteženo prehrano, saj se boste s tem znebili odvečnih kilogramov, ki vplivajo na nastanek krčnih žil. Izogibajte se prekomerno soljeni hrani, kot so pršut, klobase in dodatno soljeni izdelki. 

Če kadite, poskusite zmanjšati količino kajenja ali popolnoma nehati, saj toksične snovi v cigaretnih močno škodujejo zdravju vaših žil ter krvnega obtoka. 

Prav tako za krvni obtok ni dobro nošenje zelo oprijetih oblačil in obutve. Posebej pozorni bodite tisti, ki imate ploska stopala ter tisti, ki dolgotrajno vsak dan nosite visoke pete, saj ste bolj nagnjeni k nastanku krčno-žilnih obolenj.

Za lajšanje bolezni ven, za lokalno zdravljenje topih poškodb (kot so podplutbe, udarnine, zmečkanine), za preprečevanje nastanka in zdravljenje pooperativnih in drugih motečih brazgotin priporočamo tudi Venitan Forte.

Kdaj je potrebna pomoč zdravnika?


Zdravniško pomoč poiščete v primeru, ko nobena od zgoraj naštetih stvari ne učinkuje. Tako vas lahko zdravnik napoti k specialistom, ki vam pomagajo z različnimi posegi, kot so:

 • Skleroterapija, pri kateri vam z injekcijo vbrizgajo v žilo posebno raztopino, ki povzroča izpraznjenje krvi iz vene, zapiranje ven ter ozdravitev pajkastih in večjih krčnih žil;
 • laserski poseg s katetri, kjer odstranijo dolge vene tako, da se v veno vstavi žica, preko nje pa kateter. Nato se žica odstrani in se namesti laser, ki je s svojo energijo zaslužen, da uniči veliko veno;
 • ambulantna flebektomija je ambulantni poseg v lokalni anesteziji, s katerim se odstranijo krčne žile skozi 3 mm dolge zareze;
 • endoskopska operacija ven, ki se izvaja pri osebah z naprednim stanjem krčnih žil in razjedami.

Krčne žile se, kadar jih enkrat imate, ne morejo v celoti pozdraviti, lahko pa preprečujemo napredovanje in zdravimo nastale simptome z različnimi tehnikami zdravljenja. 

Nasveti za lajšanje težav krčnih žil:

 • izogibajte se sedenju s prekrižanimi nogami, saj s tem prekinete pretok krvi;
 • na delovnem mestu, kjer morate dalj časa sedeti ali stati, poskusite z dvigovanjem in spuščanjem stopala, izmenično iztegujte in upogibajte noge v kolenih ter premikajte prste na nogah;
 • uporabljajte kompresijske nogavice;
 • med ležanjem občasno dvignite noge višje od telesa;
 • nosite normalna oblačila, ki ne bodo stiskala vašega telesa, ter primerno obutev, ki vas ne bo tiščala.

Več na spletni lekarni Lekarnica.com.

urednistvo

Next Post

Oglaševanje podjetja s potiskanimi oblačili

Thu Oct 7 , 2021
<a href="https://lekarnica.com/kategorija-izdelka/zdravila-brez-recepta/krcne-zile/">Krčne žile</a> ali varice so najpogostejša bolezen ven. Pokažejo se kot ena ali več modrikasto vijoličnih žil, ki izstopajo na nogah. Pogosto se pojavijo na zadnji strani meč ali notranji strani nog, lahko pa se vidijo tudi drugod po telesu. V koži so krčne žile videti kot prepletena pajkova mreža, če so [...]

You May Like