Kaj vse potrebujemo za tek na smučeh?

Zimski športi zahtevajo nekaj več opreme, saj se srečujemo z neugodnimi razmerami. Na snegu se ne bomo počutili udobno, če nimamo dobrih oblačil in dodatne opreme, za posamezne dejavnosti pa seveda potrebujemo tudi smuči in podobne pripomočke. 

Kaj vse potrebujemo za tek na smučeh? Tudi za to aktivnost se bo treba dobro opremiti, a to ni izgovor, da ne bi spoznali čudovitih izkušenj, ki jih ta šport ponuja. Zbirka opreme je primerljiva z opremo za alpsko smučanje, tako da se bomo lahko dobro založili s kvalitetnimi izdelki.

Res je sicer, da je tek na smučeh pri nas nekoliko manj priljubljen, posledično je nekaj manj ponudbe na prodajnih policah. A vseeno lahko dobimo vse potrebno, nenazadnje pa lahko opremo preko spleta naročimo tudi v tujini. 

Če vemo, kaj vse potrebujemo, se bomo gotovo uspeli dobro opremiti, preden se podamo na tek v zimsko idilo. Takoj bomo prepoznali nekaj glavnih zahtev, predvsem so to smuči in palice, nato pa potrebujemo za tek na smučeh oblačila in še kakšen dodatek. 

S celovitim kompletom opreme bomo dobro pripravljeni na raznovrstne razmere, ki nas čakajo na terenu, vedno pa lahko pričakujemo prijetno izkušnjo, s katero ta šport navdušuje.

Tek na smučeh ni možen brez osnovne opreme

Prav vsak, ki vsaj bežno pozna ta šport, bo znal povedati, da za tek na smučeh potrebujemo predvsem smuči. Te se uvrščajo med osnovno opremo, brez katere ne bo šlo, hkrati pa že smuči pogosto prinašajo največ preglavic pri izbiri in nakupu. So tudi med dražjimi kosi opreme, zato k nakupu ne moremo pristopiti povsem brezbrižno.

Rekreativci z izbiro opreme za tek na smučeh ne bodo imeli veliko težav

Podobno sicer velja za alpsko smučanje, le da se tam načeloma lažje informiramo o ponudbi in razlikah ali pa za pomoč vprašamo kakšnega prijatelja. Tekačev na smučeh je manj in morda bomo te informacije težje dobili. 

Seveda pa se lahko tudi samostojno pozanimamo o različnih vrstah smuči, vedno pa lahko dobimo dobre nasvete tudi v trgovini, kjer opremo kupujemo. Brez skrbi, izbira ni tako zahtevna, kot bi si morda mislili, le ločiti moramo med različnimi vrstami smuči. Izbira je odvisna od tega, ali želimo teči v klasični ali drsalni tehniki, tudi o tem moramo kaj vedeti, saj je tudi preostala oprema za tek na smučeh lahko bolj ali manj primerna za eno izmed teh dveh tehnik.

Med preostalo opremo gre gotovo omeniti še palice, s katerimi se poganjamo po snegu. Te imajo bistveno bolj opazno vlogo kot pri alpskem smučanju, rekreativni smučarji včasih palic sploh ne uporabljajo. Pri teku na smučeh pa jih moramo imeti, zato jih je treba tudi bolj pozorno izbrati. Spet upoštevamo tehniko teka in svoje telesne lastnosti, da bomo izbrali optimalno opremo za tek na smučeh.

Oblačila za tek na smučeh

S smučmi in palicami smo že dovolj opremljeni, da se lahko podamo na urejeno progo. Ne moremo pa pričakovati prijetne izkušnje, če nimamo za to tudi dobrih oblačil. Tudi to je ključna oprema, brez katere tek na smučeh praktično ni mogoč.

Imamo pa pri izbiri spet nekoliko zahtevnejšo nalogo. V primerjavi z alpskim smučanjem je tek precej bolj intenzivna aktivnost, saj se ne spuščamo le po bregu navzdol. Ne moremo se torej zaviti v debelo bundo ali smučarsko jakno, temveč moramo imeti aktivna oblačila, ki nam puščajo dovolj prostora za gibanje. A hkrati se prav z oblačili zaščitimo pred nizkimi temperaturami, vetrom in snegom, zato ne moremo sklepati velikih kompromisov. Pogosto se odločamo za posebne kombinezone, ki so narejeni prav za ta namen. Nudijo nam toplino in udobje, hkrati pa ne ovirajo telesa pri gibanju.

Ne pozabimo še na preostale kose oblačil in opreme, ki jih zahteva tek na smučeh. Lahko izberemo kombinezon, lahko pa tudi posebej hlače in ustrezno jakno. Precej priljubljeni so brezrokavniki, ki so pogosto prava izbira za rekreativce. Prav tako pa za tek na smučeh oblačila vključujejo kapo in rokavice, tudi to je kar nujna oprema za prijetno izkušnjo.

Profesionalci za tek na smučeh uporabljajo kombinezone, lahko pa se poslužimo tudi drugih oblačil

Dodatki za tek na smučeh

Nadalje gre omeniti še nekatere dodatke, ki jih bomo s pridom izkoristili pri teku na smučeh. Nekaj jih potrebujemo že za smuči in palice, nekaj pa je dodatkov tudi za oblačila.

Tek na smučeh se izvaja na urejenih zasneženih površinah, tam pa nas pogosto spremlja močno sonce, ki se odbija od snega. Zato so nujna dobra sončna očala, da zavarujemo svoje oči in imamo dober pregled nad terenom okoli sebe. 

Pomembna oprema za tek na smučeh je seveda tudi tista, ki omogoča enostavno in udobno uporabo smuči, to so ustrezni čevlji in vezi. Pogosto uporabljamo še kakšne manj izrazite dodatke, kot so voski za podmazovanje smuči, nato pa pridemo tudi do torb za prenašanje in kovčkov za prevažanje vse te opreme.

V končni fazi imamo na voljo širok nabor raznovrstne opreme. Ni nujno, da bomo za tek na smučeh res potrebovali vse, kar je v ponudbi, gotovo pa je treba izbrati vsaj komplet osnovne opreme.

urednistvo

Next Post

Tudi v deževnem vremenu se lahko odpravite na sprehod!

Tue Mar 1 , 2022
Zimski športi zahtevajo nekaj več opreme, saj se srečujemo z neugodnimi razmerami. Na snegu se ne bomo počutili udobno, če nimamo dobrih oblačil in dodatne opreme, za posamezne dejavnosti pa seveda potrebujemo tudi smuči in podobne pripomočke.  Kaj vse potrebujemo za <a href="https://vitaproshop.com/prodajni-program/nordijsko-smucanje-tekaske-smuci">tek na smučeh</a> ? Tudi za to aktivnost se bo treba dobro [...]
dežni škornji