Kamini So Vedno Pogostejša Izbira Za Dogrevanje

Kamini so vedno bolj popularni. Poleg samostojne ogrevalne naprave pa lahko tudi lepo popestrijo prostor. Kakšne vrste kaminov poznamo in kakšnega izbrati, preberitev v nadaljevanju.

Kateri kamini so prava izbira?

Odločili ste se, da vam v dnevni sobi nekaj manjka. Nekaj, ob čem bi se lahko zvečer sproščali. Kamini so idealni, če želite pričarati romantično vzdušje, hkrati pa se lahko še ogrevate.

Preden pa se odločite za nakup kamina, najprej premislite, kakšnega želite.

Oziroma še bolj pomembno je, ali bi se radi s kaminom ogrevali ali pa bi radi samo moderen okras?

Imate sploh dovolj prostora? Oziroma je prostor primeren za kamin? Najprej opravite meritve in opravite izračun prostora, kjer naj bi bil kamin. 

Poleg velikosti pa je pomemben tudi material. Ker se kamini hitro ogrejejo, morajo biti iz ognjevzdržnega materiala.

Kamine delimo tudi glede na material:

 • Kamini s salovcem – salovec je mehak kamen, ki ima lastnost, da močno absorbira toploto. Med gorenjem se ogreva, toploto pa oddaja še dolgo potem, ko neha goreti.
 • Lončeni – prevlečeni so z lončeno oblogo.
 • Litoželezni – material, ki je vzdržen in hkrati estetski, bo dal vašemu kaminu robusten videz. Zaradi izjemne akumulacije toplote bo ogrevanje z njimi še bolj prijetno.
 • Vgradni kamini – so energetsko učinkovit in moderen način ogrevanja. Odprto kurišče, ki se izredno poda na vsako pohištvo.
 • Kaminski vložki – zaradi načina vgraditve so pametna izbira, če imate manjši prostor. Popolna izbira, če želite ekonomično ogrevanje, hkrati pa visok izkoristek energije.

Poznamo več vrst kaminov, v nadaljevanju vam predstavljamo najbolj pogoste.

Kamini

Električni kamini

Njihova prednost je predvsem v tem, da jih lahko namestimo v vsak prostor. Ker ne ustvarijo dima, tudi ne potrebujejo dimnika.

So odlična ideja, če se vam ne da ukvarjati s poleni. Enostavna uporaba je vzrok, da se za to vrsto kaminov odloča največ ljudi.

Kamin na bioetanol

Bioetanol je biološko razgradljiv material, zato je boljša izbira kot pa na primer kamin na drva. 

Notranji kamini na bioetanol ne potrebujejo dimnika, kar je še ena prednost. 

 

Ker je vgradnja zelo enostavna, ga lahko instalirate kadarkoli, se odločite, da bi imeli kamin. Vse, kar potrebujete, je manjši prostor.

Kamini na plin

Čeprav imajo kar nekaj prednosti pred kamini na trda goriva, pa niso ravno priljubljeni. Ustvarijo manjši plamen, zato atmosfera ni najboljša.

Njihova prednost je enostavno kurjenje. Tak kamin začne učinkovati, takoj ko ga prižgemo. Zato je idealen za družine z otroki in zelo zaposlene posameznike. 

Kamini na drva

Te vrste kaminov se uporabljajo že zelo dolgo. Najprej so jih poznali samo v obliki odprtih kurišč. Danes pa poznamo tudi take z zaprtim kuriščem.

Kamini na trda goriva so edini, ki pričarajo pravo atmosfero. Velik plamen in prijetna toplota poskrbita za romantično in sproščeno vzdušje.

Ogrevanje na drva je najcenejše, vendar pa nekateri pravijo, da ni najboljša izbira, predvsem zaradi okolja.

Zakaj izbrati kamin na drva?

Ko so se začeli pojavljati alternativni viri goriv za kamine, so se začele špekulacije, da so drva najslabša izbira. 

Plini, ki nastanejo pri izgorevanju, so škodljivi za zdravje. Vendar pa so današnji notranji kamini izdelani iz kvalitetnih materialov, ki preprečijo uhajanje plinov.

Ker omogočajo, da je izkoristek izgorevanja največji, so manj škodljivi za okolje.

Ogrevanje na pelete je bolj enostavno in prijaznejše do okolja, hkrati pa ne zahteva veliko dela in priprav.

Edini pravi pa so kamini na drva. Peč na drva je treba nenehno nalagati. Imajo to prednost, da ko se enkrat ogrejejo, dolgo časa oddajajo toploto.

Kljub temu da cena drv spet narašča, pa je ta način ogrevanja lahko najcenejši. Ravno zato, ker nam ni treba non stop nalagati.

Vseeno pa drva ne omogočajo popolnega izgorevanja. Kar je velik negativen vpliv tudi na okolje. To lahko omilimo, če upoštevamo nekaj stvari.

Kamini za ogrevanje doma

Kako pravilno nalagati na kamin?

Najprej morate izbrati pravilna polena. Skladiščena morajo biti v suhem prostoru, kjer se sušijo vsaj dve leti.

Hladen les slabše gori, zato naj bodo vsaj en dan, preden jih uporabite, na »sobni temperaturi«. 

V kamin na drva nikar ne nalagajte ostankov starega pohištva. Ne samo da ne bodo goreli, lahko se zgodi tudi, da pride do eksplozije.

Če želite, da bo v kaminu hitro zagorel ogenj, je pomembno, da jih nalagate pravilno. Debelejša naj bodo spodaj, zgoraj pa tanjša.

Ker želimo skrbeti za okolje, je pomembno, da se pri kurjenju spusti čim manj emisij. Zato uporabite manjša in suha polena, vmes pa položite prižigalni vir.

Seveda pa kamin ne bo deloval optimalno, če ga ne boste redno čistili. Ostanke drv je treba odstranjevati vsak dan kurjenja sproti.

Redno vzdrževanje in čiščenje pa velja tudi za dimnik. Ta mora biti pravilno izbran. Imeti mora tudi kondenzacijsko posodo.

Vratca morajo biti na pravi višini, da je omogočen lahek dostop za čiščenje.

Pomembno je, da je dimnik za kamin iz kvalitetnega materiala in da je dobro izoliran.

Kamini na trda goriva se delijo v več kategorij:

 • Toplozračni kamin na drva – toploto oddajajo s sevanjem. Lahko so z ventilatorjem ali pa brez. Slednji ogrevajo samo en prostor. Med tem, ko tisti z ventilatorjem omogočajo kroženje zraka, s tem pa ogrevanje več prostorov hkrati.
 • Toplovodni kamin – deluje tako, da voda kroži po ceveh, tako pa se lahko ogreva več prostorov hkrati. Taki kamini se lahko priključijo tudi na centralno ali pa talno ogrevanje.
 • Kaminski vložki – so dobra ideja, kjer nimate na voljo veliko prostora. Omogočajo ekonomično ogrevanje, saj je izkoristek izgorevanja zelo visok. Vsi kaminski vložki imajo nastavek za zunanji dovod zraka, ki omogoča varno gorenje.

Kako vgraditi kamin?

Preden se lotite vgradnje kamina, potrebujete dober načrt. Kamini nimajo samo funkcije ogrevanja, ampak so tudi moderen estetski dodatek.

Pravilna umestitev v prostor je pomembna, saj bo kamin osrednja točka za zbiranje družine.

Ko imate izbran prostor, lahko začnete načrtovati kamin. Delo si lahko olajšate s posebnim programom za 3D izris kamina.

Načrt imate izdelan, zdaj se lahko lotite same izdelave. Delo lahko prepustite mojstru, lahko pa se ga lotite sami.

Preden pa se lotite izdelave, se morate vprašati nekaj stvari:

 • ali boste kamin uporabljali kot samostojno ogrevalno napravo ali samo za dogrevanje
 • kakšen prostor imate na voljo
 • v katero oblogo boste oblekli kamin
 • kakšen tip kamina vam ustreza
 • imate dimnik že izdelan oziroma pripravljen
 • želite kamin na drva, plin ali na elektriko
 • želite z njim segrevati tudi vodo ali samo zrak

Najbolj pomembno je, da izberete kvalitetne materiale. Še posebej kamini na trda goriva morajo biti iz ognjevzdržnih materialov.

Preden se lotite same montaže, zaščitite prostor. Ker se lahko zgodi, da se poškodujejo tudi tla, jih morate tudi zaščititi. 

Šele ko imate izdelan temelj in priključek za zunanji zrak, vgradite kaminski vložek in priklop na dimnik.

Na koncu se kamin obzida in izdela komora. Za lepši videz pa ga lahko oblečete v določen dekorativni material.

Pri montaži ne pozabite, da uredite dovod zraka in odvod kondenza. Uporaba kamina zmanjša vsebnost kisika, zato je zračenje zelo pomembno.

Odvod kondenza pa je pomemben, ker se ta nabira na dimniku in kaminu in ga s kislino postopoma razžira.

Zaradi varnosti mora biti kamin, izdelan kvalitetno in profesionalno, zato je boljše, da vgradnjo prepustite izkušenim mojstrom.

Vsi kamini na trda goriva pa morajo imeti kvaliteten dimnik. Lahko izbirate med montažnim ali pa zidanim.

Montažni so lahki in enostavni za vgradnjo. Njihova prednost pa je predvsem, da jih lahko kadarkoli odmontiramo.

Moderni kamini

Pogosta Vprašanja

Kateri kamin izbrati za svoje stanovanje?

Katera vrsta kamina je najbolj primerna za vaše stanovanje, je odvisno od tega, kako velik prostor imate. Če imate na razpolago malo prostora, potem so za vas primerni kaminski vložki. Njihova prednost je, da lahko kamin prilagodite ostalemu pohištvu. Če želite še bolj okolju prijazen kamin, pa se lahko odločite za kamin na bioetanol, ki ima tudi to prednost, da ne potrebujete dimnika.

Kdaj so kamini pametna izbira?

Kamini so pametna izbira, kadar se želite ogrevati ali pa samo pričarati romantično vzdušje. Včasih so se uporabljali za samostojno ogrevalno sredstvo, danes pa se lahko z njimi samo dogrevamo. Večina jih je možno priklopiti na druge ogrevalne naprave, kot na primer na centralno ali pa talno ogrevanje.

Kako vgraditi kamin?

Vgradnja kamina je zelo enostavna. Vseeno pa se zaradi varnosti priporoča, da se jo ne lotite sami, ampak prepustite mojstru, da kvalitetno zmontira kamin. Če se boste tega lotili sami, morate najprej izdelati natančen načrt. Ko imate izbrane kvalitetne materiale, in določen prostor, lahko najprej izdelate temelj in priključek za zrak. Nato vstavite kaminski vložek in vgradite priklop na zrak. Na koncu ga oblecite v želen material in priklopite na dimnik.

Kaj potrebujem za vgradnjo kamina?

Za vgradnjo kamina potrebujete natančen načrt in kvalitetne materiale. Vsi elementi morajo biti iz materialov, ki so odporni proti visokim temperaturam. Ognjevzdržna pa mora biti tudi podlaga. Pri montaži kateregakoli kamina potrebujete dovod zraka in odvod kondenza. Kamini na trda goriva pa potrebujejo tudi dimnik. Tako kamin kot dimnik morata stati na ravni podlagi, spodaj pa ne sme biti talnega gretja in ostalih inštalacij.

 

urednistvo

Next Post

Darilo za novorojenčka – unikatna ninica

Sun May 16 , 2021
<a href="https://www.knut.si/kamini">Kamini</a> so vedno bolj popularni. Poleg samostojne ogrevalne naprave pa lahko tudi lepo popestrijo prostor. Kakšne vrste kaminov poznamo in kakšnega izbrati, preberitev v nadaljevanju. Kateri kamini so prava izbira? Odločili ste se, da vam v dnevni sobi nekaj manjka. Nekaj, ob čem bi se lahko zvečer sproščali. Kamini so idealni, [...]
Darilo za novorojenčka – unikatna ninica

You May Like