Kmetijska mehanizacija za optimalen donos

V idealnih pogojih je kmetovanje relativno enostavno in prinaša dober donos ter odlično kakovost pridelka. A le redko imamo priložnost delati na idealnih površinah, poleg tega se razmere iz leta v leto spreminjajo, tako da moramo biti pripravljeni tudi na zahtevnejše izzive. Če želimo vsak teren optimalno izkoristiti, bo potrebna prilagojena kmetijska mehanizacija.

Pri poljedelstvu pride v poštev skoraj gotovo podrahljač, ki je ključni kos opreme za tiste, ki iščejo optimalen donos. Gre na napravo, ki pomaga pri pripravi tal na sajenje. Najbolj se izkaže na zahtevnejšem terenu, ki potrebuje dobro rahljanje, to je po navadi zbita zemlja, ki je pogosto prisotna na kmetijah, kjer se intenzivno obdeluje relativno majhne površine in pride na polju do večjih obremenitev. Podrahljač učinkovito zrahlja zbito zemljo in ustvari boljše pogoje za rast rastlin, pravzaprav sploh omogoča uspešno sejanje, saj v zbito zemljo ne moremo posaditi ničesar. Poleg tega pa ima podrahljač tudi nekatere dodatne naloge – poleg tega, da zemljo razrahlja in zmehča, učinkovito zmeša tudi hranila ter odpre dostop zraku v prst, kar je vsekakor koristno pri zagotavljanju optimalnega donosa na kmetijskih površinah.

Kmetijska mehanizacija pa zajema še druge kose, ki so ključnega pomena za uspešno kmetovanje. Pomislimo recimo na opremo, ki v fazi rasti rastlin skrbi za njihovo dobrobit, tu pridejo v poštev predvsem okopalniki in dognojevalniki, seveda pa imamo na voljo pestro zbirko druge specializirane opreme. Še bolj se izkaže zmogljiva kmetijska mehanizacija pri pobiranju pridelka, čeprav bi se zdelo, da je v tej fazi delo že zaključeno in ne moremo pripomoči ki boljšemu donosu. A prav pobiranje in nato spravilo pridelka lahko pomenita veliko razliko v končni kakovosti. Predvsem pa bo kakovostna mehanizacija poskrbela za zadovoljstvo kmetovalca, ki v tej fazi ne bo imel toliko dela in skrbi, opravki pa bodo končani hitro in uspešno.

urednistvo

Next Post

Kosilnice za vse razmere

Thu May 2 , 2019
V idealnih pogojih je kmetovanje relativno enostavno in prinaša dober donos ter odlično kakovost pridelka. A le redko imamo priložnost delati na idealnih površinah, poleg tega se razmere iz leta v leto spreminjajo, tako da moramo biti pripravljeni tudi na zahtevnejše izzive. Če želimo vsak teren optimalno izkoristiti, bo potrebna [...]
Husqvarna kosilnice

You May Like