Mobilni telefoni kot večnamenske naprave

Mobilni telefoni danes predstavljajo veliko več kot le telefon za opravljanje klicev, saj se lahko med drugim pri delu na terenu uporabljajo za različne uporabne in praktične naloge. Prednosti uporabe mobilnega telefona na terenu so številne, lajšajo nam tako delo kot čas izvajanja. Da je naš telefon tudi na terenu vedno poln, je priporočljivo s seboj nositi prenosni polnilec za telefon oz. power bank.

Mobilni telefoni so se že pred časom razvili v večnamenske naprave, ki niso bile prvotno zasnovane le za govorno komunikacijo. Postali so vse bolj zmogljivi in sposobni snemati, obdelovati in deliti različne vrste podatkov (npr. fotografske, avdio-video, lokacijske). Potencial se je še povečal s prihodom pametnih telefonov in njihovih po meri izdelanih aplikacij (apps).

S telefonom ali tablico na teren

Že zdavnaj so minili časi, ko je bilo terensko delo omejeno na svinčnik in pisalno tablico, merilni trak in z nekaj sreče, ročno napravo GPS. Čeprav so te še vedno nepogrešljive in zanesljiva podpora, se pri akademskem terenskem delu vse bolj uveljavljajo priročne digitalne naprave, kot je pametni telefon ali tablica. Posebej cenimo enostavno shranjevanje in dostop do podrobnih informacij, ne le na terenu, temveč tudi na drugih delovnih mestih: v pisarni, doma ali celo v skromni kavarni.

Pametni telefon ali tablica sta postala nepogrešljiva pripomočka za delo na terenu

SSL certifikat omogoča kodiran oziroma šifriran prenos podatkov

Terenska preiskava z uporabo mobilnih digitalnih naprav in njihovih ustreznikov vključuje aplikacije:

  • Google Earth
  • GPS
  • fotoaparat, snemalnik
  • časovna ura, štoparica
  • izračunavanje, analiza podatkov, kalkulator
  • vreme
  • Dropbox, E-pošta, Office …

Razlike v baterijah mobilnih telefonov

Da je naš pametni telefon tudi na terenu vedno poln, je odvisno tudi od kvalitete njegove baterije. Baterija je eden najpomembnejših delov mobilnega telefona ali tabličnega računalnika, saj omogoča mobilnost in premičnost naprave. Mobilni telefoni in tablični računalniki so danes opremljeni z različnimi vrstami baterij, od njihove kakovosti pa je odvisno, koliko energije lahko shranijo in kako dolgo lahko naprava deluje z enim polnjenjem. Omejitve so tudi glede velikosti in teže, saj bi bila naprava zaradi velike baterije težka in okorna, kar ni najbolj udobno. Oblikovalci se zato ukvarjajo z načeloma tremi parametri baterije – kemično sestavo, velikostjo in težo. Kar zadeva kemično sestavo, obstajata le dve vrsti baterij, ki se uporabljata v sodobnih mobilnih telefonih in sicer litij-polimerne in litij-ionske baterije.

Za uporabnika trenutna tehnologija baterij za mobilne telefone in druge naprave ne ponuja veliko izbire, saj je izbira na proizvajalcih, ki morajo določiti težo tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Litij-ionske baterije imajo večjo energijsko zmogljivost kot litij-polimerne baterije, zato so v napravah, ki imajo večje zahteve glede toka, primernejše litij-ionske baterije. V napravah, pri katerih je najpomembnejša velikost, je izbira litij-polimerna baterija. Proizvodnja litij-ionskih baterij je tudi cenejša od litij-polimernih, zato je pri stroških boljša izbira litij-ionske baterije.

Pri baterijah, ki jih lahko zamenja uporabnik sam, je pomemben dejavnik tudi velikost. Ker večje in zmogljivejše naprave potrebujejo večje baterije v manjšem prostoru, telefoni, kot so iPhone, Nokia Lumia, HTC Sensation XL, HTC One X in Sony Xperia S, ne ponujajo uporabniško zamenljivih baterij.

Vrste power bankov in njihova uporaba na terenu

Že nekaj časa imamo veliko raznolikih naprav, ki jih vzamemo s seboj na pot. Kljub temu je glavna težava prenosnih naprav ta, da jih moramo sčasoma napolniti, za polnjenje naprav pa največkrat uporabljamo stacionarno elektroniko, kot so stenski polnilniki USB. To počne večina ljudi, hkrati pa je to nekaj, česar večina ljudi ne počne rada, saj bi raje prosto hodili, kamor bi želeli.

Zato se je z leti povečalo število baterij za napajanje, saj so to prenosni polnilniki, ki jih lahko vzamete kamor koli, obstajajo pa že v najrazličnejših oblikah, kot so zapestnice, obeski za ključe itd. O kompaktnem prostoru za polnjenje morate vedeti, da je na voljo veliko možnosti za izbiro, saj trenutno obstaja veliko podjetij, ki prodajajo power banke. Zaradi tega obstaja precejšnja zmeda glede tega, katere prenosne polnilnike je najbolje imeti. Odličen način za izbiro najboljšega je branje power bank ocen in mnenj uporabnikov, da bi o njih izvedeli več.

Nekateri mobilni telefoni lahko delujejo kot power bank in polnijo druge telefone, ki so na tesnem s svojo baterijo.

Nekateri mobilni telefoni lahko delujejo kot power bank in polnijo druge telefone, ki so na tesnem s svojo baterijo.

Verjetno vas ne preseneča, da so mini prenosni polnilniki z manjšo zmogljivostjo najbolj uporabne vrste polnilnikov na trgu. Ker imajo zelo majhne dimenzije in majhno težo, kar je posledica tega, da imajo kapaciteto moči. Majhna zmogljivost pomeni, da te napajalne banke uporabljajo majhno količino baterij, večina pa jih večino časa uporablja eno samo baterijo. Namenjeni pa so le za enkratno ali dvakratno polnjenje pametnih telefonov. Večina jih ima en sam priključek USB, zato ne boste mogli polniti več naprav hkrati.

Power banki z visoko zmogljivostjo so fantastični za polnjenje več naprav hkrati, saj boste lahko hkrati polnili pametni telefon, tablični računalnik in druge naprave, ki se polnijo prek vmesnika USB. Te vrste prenosnih polnilnikov imajo tudi boljše tehnologije polnjenja, kot so Quick Charge, Type-C in celo izhodna vrata DC za polnjenje prenosnih računalnikov. Čeprav so ti prenosni polnilniki priročni, je njihova pomanjkljivost ta, da so precej veliki in težji in tako niso namenjeni za dolgotrajno držanje v roki.

urednistvo

Next Post

Omejitve, ki odločajo o tem, kako hiter bo internet

Wed Jun 2 , 2021
Mobilni telefoni danes predstavljajo veliko več kot le telefon za opravljanje klicev, saj se lahko med drugim pri delu na terenu uporabljajo za različne uporabne in praktične naloge. Prednosti uporabe mobilnega telefona na terenu so številne, lajšajo nam tako delo kot čas izvajanja. Da je naš telefon tudi na terenu [...]
internet

You May Like