Namestitev zunanjih defibrilatorjev

Zunanji avtomatski defibrilator oziroma defibrilator AED je naprava, ki se uporablja v primeru srčnega zastoja. Gre za ključno opremo za prvo pomoč, ki lahko v primeru srčnega zastoja naredi veliko razliko in preprečuje trajne posledice, ki bi sicer lahko nastale zaradi omejenega pretoka kisika po telesu. A posredovati moramo zelo hitro, le nekaj minut časa imamo, da prepoznamo simptome, uporabimo defibrilator in vzpostavimo normalen ritem srca. To pomeni, da je dobro imeti defibrilator AED čim bližje, ko ga potrebujemo.

V ta namen se odločamo za nakup in namestitev zunanjih defibrilatorjev, ki so dani v javno rabo. Med kupci so običajno občine, društva, šole in druge ustanove, lahko pa tudi podjetja in posamezniki. Čeprav je za defibrilator cena relativno visoka, lahko napravo kupi vsak, prav tako se lahko potem vsak kupec sam odloči, ali bo dal napravo v javno rabo ali ne. Ker je za defibrilator cena precej visoka, potrebujemo pa jih čim bližje, so med kupci običajno občine, ki namestijo defibrilatorje na javna mesta, kjer se zbira največ ljudi in je posledično največje tudi tveganje, da bo prišlo do nenadnega srčnega zastoja. Z dobro pokritostjo lahko zagotovimo, da bo defibrilator AED vedno na voljo in bomo lahko ukrepali pravočasno, seveda pa ni dovolj le to, da je naprava na voljo – defibrilator mora biti enostavno dostopen in lepo označen. Običajno se montira na vidno mesto, pri tem pa se opremi tudi z ustreznimi oznakami, ki so predpisane v določenem standardu. Včasih za defibrilator cena že vključuje tudi montažo, pogosto pa moramo to upoštevati kot dodaten strošek.

Za namestitev zunanjih defibrilatorjev je treba poskrbeti pravočasno, naprave pa je treba namestiti premišljeno na pravo mesto. Le tako bomo lahko dobro pripravljeni za posredovanje v primeru srčnega zastoja, saj takrat ne bo veliko časa za iskanje najbližjega defibrilatorja.

urednistvo

Next Post

Oddaja stanovanj

Mon Nov 9 , 2020
Zunanji avtomatski defibrilator oziroma defibrilator AED je naprava, ki se uporablja v primeru srčnega zastoja. Gre za ključno opremo za prvo pomoč, ki lahko v primeru srčnega zastoja naredi veliko razliko in preprečuje trajne posledice, ki bi sicer lahko nastale zaradi omejenega pretoka kisika po telesu. A posredovati moramo zelo [...]
Oddaja stanovanj.

You May Like