Nepredvidljivi zapleti pri poslovanju s tujino

Globalni trg odpira neštete priložnosti za podjetnike iz vseh držav, a hkrati postavlja tudi nekatere ovire, na katere se je treba dobro pripraviti. Skoraj gotovo pa bo prišlo tudi do nekaterih presenečenj, saj ni možno predvideti prav vseh mogočih zapletov. Še posebej pri kompliciranem mednarodnem poslovanju, ki vključuje veliko posrednikov in se razpenja tudi čez veliko geografsko območje, bo prišlo do nepredvidljivih zapletov.

Uvoz robe iz trećih zemalja

Posebne težave bodo imeli uvozniki, ki morajo še posebej paziti na to, kako izvajajo svoje poslovne ukrepe. Hitro se namreč zgodi, da se znajdejo v prekršku, ne da bi to sploh vedeli. Najbolj neugoden je s tega vidika uvoz robe iz trećih zemalja, torej iz tistih držav, ki niso vključene v isto gospodarsko skupnost, kateri pripada ciljna država. Vse je sicer odvisno od ureditve, saj pridejo v poštev različni dogovori, a praviloma si lahko obetamo več težav pri poslovanju s tistimi državami, ki s ciljno nimajo sklenjenih posebnih trgovinskih sporazumov.

Uvoz robe iz trećih zemalja je že z vidika logistike lahko velik zalogaj – nedvomno je lažje tovor prepeljati do naslednjega mesta v isti državi kot preko številnih držav in morda celo na drug kontinent. Organizacija prevozov je že zahtevna naloga, ki jo običajno zaupamo logističnim strokovnjakom. Pomisliti pa moramo tudi na to, da uvoz robe iz trećih zemalja zahteva prehod državnih meja in vstop v gospodarsko skupnost ciljne države – to ni le logistični izziv, temveč je treba paziti še na nekatere predpise, ki urejajo možnosti uvoza. Uvoz robe iz trećih zemalja lahko povzroči stroške in zaplete na meji, saj bodo izvedeni carinski postopki, plačati bo treba tudi nekatere dajatve. To pomeni, da se bo lahko uvoz izkazal za precej dragega, hkrati pa tudi velja, da je možno v mnogih primerih stroške z ustreznimi postopki znižati.

urednistvo

Next Post

Bremenske vrvi ne ponujajo le nosilnosti

Sun Jun 2 , 2019
Globalni trg odpira neštete priložnosti za podjetnike iz vseh držav, a hkrati postavlja tudi nekatere ovire, na katere se je treba dobro pripraviti. Skoraj gotovo pa bo prišlo tudi do nekaterih presenečenj, saj ni možno predvideti prav vseh mogočih zapletov. Še posebej pri kompliciranem mednarodnem poslovanju, ki vključuje veliko posrednikov [...]
Jeklenica