Avtomatska Drsna Vrata Pripomorejo V Boju Proti Virusom

Avtomatska drsna vrata so zelo priljubljena zato, ker ponujajo odlično izkušnjo pri uporabi. A že pri nakupu in vgradnji je treba poskrbeti za to, da je celoten postopek kar se da enostaven, končni rezultat pa nadvse prepričljiv.

Kakšna Drsna Vrata Poznamo?

Začne se že pri izbiri pravih vrat. Čeprav pridejo takoj na misel avtomatska steklena drsna vrata, to še zdaleč ni edina možnost, ki jo imamo pri izbiri drsnih vrat.

Med drsna vrata se uvršča cela vrsta izdelkov, ki jim je skupen drsni mehanizem za odpiranje vstran. To je vse, kar druži izdelke v tej skupini.

Avtomatska drsna vrata olajšajo prihod v prostor, hkrati pa poskrbijo za varnost. Prednost avtomatskih vrat je tudi v zmanjšani porabi energije.

avtomatska steklena drsna vrata

Nekatera drsna vrata so lesena, mnoga so steklena, možno pa jih je izdelati tudi iz drugih materialov. Prav tako niso vsa drsna vrata avtomatizirana, tudi nimajo vsa električnega pogona.

Nekatera dopuščajo različne možnosti upravljanja, druga pač odpiramo in zapiramo ročno. Vse to je treba vedeti, ko se odločamo za nakup.

Ker po drsnih vratih praviloma posegajo zahtevnejši kupci, pridejo v poštev predvsem napredna avtomatska vrata. Cena za takšna vrata je nekoliko višja, kar je naslednji element, ki odloča o izkušnjo ob nakupu.

Če izbiramo avtomatska steklena drsna vrata, se moramo pripraviti na dokaj visoke cene – gotovo pri nakupu te opreme ne želimo pretirano varčevati, zato se izognemo ponudbi iz nižjega cenovnega razreda.

Za avtomatska vrata cena sicer ni nujno pregrešno visoka, vedeti pa moramo, kateri dejavniki imajo na stroške največji vpliv.

Za avtomatska steklena drsna vrata je jasno, da bo treba plačati tako kvaliteten material in zahtevno izdelavo kot napreden pogonski sistem in morebitno avtomatizacijo.

Kakšna Avtomatska Drsna Vrata Izbrati?

Od mesta vgradnje je odvisno, kakšna avtomatska vrata so pravilna za vas. Niso vsa avtomatska vrata enaka, zato je treba pred nakupom biti pozoren na več stvari:

  • Vrata izberite glede na to, kje bodo vgrajene. Avtomatska drsna vrata za dom se veliko razlikujejo od tistih za zdravstvene ustanove ali pa trgovine.
  • Vrata morajo imeti senzor, ki zazna, če kdo med vrati pade. Takrat se vrata ne smejo zapreti, saj lahko poškodujejo človeka.
  • Izberite tiha vrata, ki delujejo tako, da ne motijo uporabnikov.
  • Avtomatska drsna vrata naj imajo senzor, ki je natančen. Tako ne bo zaznal vsake mačke, ki se bo sprehajala mimo in se vrata ne bodo po nepotrebnem odpirala.
  • Če se pokvarijo, morate imeti servis vedno na voljo. Serviser mora priti na kraj, kjer se pokvarijo vrata, najkasneje v nekaj urah.
  • Avtomatska vrata potrebujejo redno vzdrževanje. Pred nakupom se pozanimajte, kako je to urejeno iz strani prodajalca avtomatskih vrat. Svetuje se, da se vrata servisirajo vsaj 1 x na leto.

avtomatska drsna vrata

Steklena drsna vrata

Avtomatska steklena vrata so narejena iz visoko kaljenega stekla, kar pomeni, da so bolj vzdržljiva. 

Visoko kvalitetno steklo poskrbi, da so odporna proti udarcem. Zato so tudi bolj varna.

Zato ker so iz stekla, ne potrebujejo posebnega vzdrževanja ali nege. Dovolj je samo redno čiščenje s čistili za steklo.

Steklena drsna vrata so najpogosteje videna v podjetjih, zdravstvenih ustanovah in bankah.

Glede na to, kje so vgrajena, se tudi razlikujejo po obliki. 

Najbolj pogosta so eno krilna in dvokrilna avtomatska drsna vrata. Uporabljajo se predvsem v trgovinah. Njihova posebnost je, da krilo vrat drsi preko že obstoječe stene, zato zanje ne potrebujete veliko prostora.

Kjer imate malo prostora, na primer na hodniku, se priporoča vgradnja zgibnih avtomatskih vrat. Ta vrata so večkrilna, ob odpiranju pa se zložijo na steno.

Zelo so primerna za razne hodnike, kjer želite iz enega narediti dva prostora. Velikokrat pa jih vidimo tudi v pisarnah.

Če potrebujete avtomatska drsna vrata za večji prostor, na primer garažo, ali pa skladišče, bodo prava izbira teleskopska drsna vrata.

Avtomatska Drsna Vrata Za Trgovine

Trgovina je prostor, ki je velikokrat obiskan, zato se tudi vrata non stop odpirajo in zapirajo. 

Zaradi tega uhaja ogret zrak, hkrati pa pride tudi do prepiha, kar je neugodno za zdravje prodajalcev in kupcev.

Pri takih vratih se priporoča, da se vgradi še poseben senzor, ki ima mikroprocesor, ki prepozna svojo okolico.

Tako se vrata ne bodo več odpirala po nepotrebnem, oziroma se bodo odprla samo tistim, ki bodo dejansko želeli vstopiti.

Avtomatska Drsna Vrata Za Banke

Čeprav na prvi pogled  ni videti, pa so avtomatska vrata na banki zelo varna.

Steklena drsna vrata so narejena iz zelo kakovostnega stekla, zato so odporna proti udarcem. Vlomilcem je zato delo zelo oteženo. Poleg tega pa jim tudi počasno odpiranje in zapiranje onemogoča pobeg.

Taka vrata so opremljena s posebnimi varnostnimi senzorji, tako da se drugače odpirajo iz zunanje strani kot pa iz notranje.

Avtomatska Drsna Vrata Za Dom Upokojencev

Dom upokojencev je podobno kot bolnišnica, kraj, kjer se gibajo občutljivi ljudje. Po eni strani hiteči uslužbenci, po drugi strani pa počasni starostniki.

Tak kraj zahteva posebna avtomatska vrata, ki so hkrati dovolj težka, da se ne morejo sama zapreti, morajo pa biti tudi proti požarna.

Požarna vrata v takem objektu so nujna za požarno zaščito, vendar so pretežka za vsakodnevno uporabo.

Rešitev so lahko avtomatska vrata, ki imajo električni pogon, namesto samozapirala.

Zakaj Izbrati Takšna Drsna Vrata?

Največ bakterij se nabira ravno na kljukah vrat. Da se izognemo dotikanju kljuk, so avtomatska vrata idealna za vse objekte, kjer je velik pretok ljudi.

Avtomatska vrata so tudi za vaš dom. Lahko si jih omislite na terasi, hodniku ali pa kar v dnevni sobi. Poleg tega, da so bolj higienska, vam tudi olajšajo bivanje.

Medtem ko vi poležavate na kavču, se lahko vaš hišni ljubljenček mirno sprehaja po stanovanju, saj se mu vrata sama odpirajo.

Lahko rečemo, da so taka vrata energijsko varčna, saj poskrbijo, da ne ostanejo odprta. Tako ni uhajanja toplote, zato tudi privarčujete na stroških.

Avtomatska drsna vrata pa so tudi atraktivna, zato bodo lepo popestrila vaš dom. Dodatno jih lahko tudi dekorirate po svoji želji, lahko jih poslikate, polepite, ali pa vam vgravirajo vzorce.

Poznamo več vrst avtomatskih vrat:

  • Avtomatska drsna vrata – lahko so eno ali dvokrilna. Ker so enostavna za uporabo, so primerna za vse objekte.
  • Nihajna avtomatska vrata – so primerna povsod tam, kjer nimate veliko prostora, hkrati pa poskrbijo za enostaven prehod v prostor. Največkrat jih vidimo v bolnicah.
  • Vrtljiva avtomatska vrata – največkrat jih vidimo v večjih trgovinah. Odlično se obnesejo predvsem zato, ker zagotavljajo varen prehod v prostor, hkrati pa so zelo varčna.

Z avtomatskimi drsnimi vrati olajšamo gibanje invalidom

Invalidne osebe imajo že tako omejeno gibaje, zato je prav, da se jim vse čim bolj olajša. 

Klasična vrata so invalidom, ki so na vozičku, težje dosegljiva, poleg tega pa je tudi prehod v prostor otežen.

Avtomatska vrata jim olajšajo gibanje, saj omogočijo, da se lahko gibajo nemoteno in brez pomoči.

Takšna vrata lahko invalid sam regulira z daljincem. V primeru, da ne more uporabljati rok, pa se lahko vrata odpirajo s pomočjo programa v računalniku.

Avtomatska drsna vrata, ki so prilagojena invalidom, imajo tudi to lastnost, da se ob prihodu v prostor sama zaprejo in zaklenejo. Tako je poskrbljeno tudi za varnost.

Kako ukrepati v primeru okvare?

Tudi ob rednem vzdrževanju se lahko avtomatska vrata pokvarijo. V tem primeru vam je na voljo servisna služba z izkušenimi monterji. 

Glede na to, kje so vrata vgrajena (bolnica, trgovina), pa vam je servis na voljo 24 ur vse dni v tednu. 

V sklopu digitalizacije pa imajo nekatera vrata tudi vgrajeno krmilno enoto, ki vam izpiše, kaj je z vrati narobe. V velikih primerih se lahko težava odpravi že po telefonu.

Če pride do izpada elektrike, se avtomatska vrata odprejo in ostanejo odprta. To je nekakšno varovalo, da nihče ne ostane zaprt v prostoru.

Nekatera avtomatska vrata pa imajo dovršen sistem, ki omogoča, da se vrata še nekaj ur po izpadu elektrike lahko nemoteno uporabljajo.

 

 

Koliko stanejo takšna drsna vrata?

Največ prednosti za udobno bivanje prinašajo avtomatska vrata. Cena takih vrat je odvisna predvsem od velikosti vratnega krila, kakšna so vodila in kam so vgrajena.

Vratno krilo se lahko po želji obdela, doda razne vzorce, ali pa celo poslika. Če želite imeti bolj atraktivna avtomatska vrata, boste morali več odšteti zanje.

Osnovna cena se giblje od 90 evrov na kvadratni meter. Cena je brez montaže. Glede na dodatke, kot so varnostni elementi in različni senzorji, pa se cena primerno viša.

Enostavna uporaba

Avtomatska vrata so zelo enostavna za uporabo, hkrati pa so zaradi ne dotikanja zelo higienska.

Odpiranje vrat si lahko prilagodite svojim potrebam in glede na to, kje so vgrajena. 

Najpogostejši način odpiranja vrat je klasičen senzor. Pogosto pa je ta najbolj zgrešen, saj omogoča, da se vrata non stop odpirajo. Ker nima nobenega nadzora nad okolico, se vrata odprejo, tudi če gre mimo mačka.

Zato so najboljše nadgradnje klasičnemu senzorju, mikroprocesorji, ki so tako dovršeni, da prepoznajo svojo okolico. S tem je prihranjenih veliko nepotrebnih odpiranj vrat.

Poslovni objekti in bolnice pa za odpiranje vrat uporabljajo pristopno kartico ali pa prstni odtis. Na ta način vrata zavarujejo objekt pred neželenimi obiski.

Avtomatska drsna vrata se lahko odprejo tudi z daljinskim upravljalnikom. Ta način je priročen predvsem za invalide.

Pogosta vprašanja

Zakaj izbrati avtomatska drsna vrata?

Avtomatska drsna vrata so idealna povsod tam, kjer je velik pretok ljudi in se tako izognemo dotikanju kljuke. Poleg tega, da so higienska, tudi lepo poskrbijo za naše udobje. Omogočajo varen in eleganten prehod v prostor, hkrati pa so energijsko varčna.

Kam vgraditi avtomatska drsna vrata?

Avtomatska vrata so primerna povsod tam, kjer si želite večjega udobja. Največkrat se uporabljajo v bolnišnicah in poslovnih objektih. V domačem okolju pa se lahko vgradijo v vseh bivalnih prostorih. Ob prenovi stanovanja se za avtomatska drsna vrata odločajo za lep prehod med spalnico in kopalnico. Lep in uporaben dodatek so tudi na vrtu ali terasi.

Kaj se zgodi z avtomatskimi drsnimi vrati ob izpadu elektrike?

Avtomatska vrata se ob izpadu elektrike ustavijo oziroma ostanejo odprta. Tako je poskrbljeno, da ne bi kdo ostal zaprt v prostoru. Nekatera vrata pa imajo sistem, ki omogoča, da se ob izpadu elektrike vrata lahko uporabljajo še nekaj ur.

Koliko stanejo avtomatska drsna vrata?

Cena avtomatskih vrat je odvisna od velikosti kril, oblike in od tega, kje in kako so vgrajena. Osnovna cena se giblje od 90 evrov na kvadratni meter, brez montaže. Razni dodatki, kot so varnostni elementi in posebni senzorji, pa ceno še dvignejo. Lahko se odločite, da vam avtomatska drsna vrata še malo popestrijo, na primer s poslikavo ali pa vgraviranim vzorcem. V tem primeru bo cena še malce višja.

urednistvo

Next Post

Vrtni traktor poskrbi za urejeno zelenico

Thu Mar 18 , 2021
Avtomatska drsna vrata so zelo priljubljena zato, ker ponujajo odlično izkušnjo pri uporabi. A že pri nakupu in vgradnji je treba poskrbeti za to, da je celoten postopek kar se da enostaven, končni rezultat pa nadvse prepričljiv. Kakšna Drsna Vrata Poznamo? Začne se že pri izbiri pravih vrat. Čeprav pridejo [...]
Vrtni traktor

You May Like