Ozvočenje za hišni kino

Če urejamo hišni kino v domačem stanovanju, se pogosto osredotočamo predvsem na projektor in projekcijsko platno ali pa na televizor, ki je prav tako dobra izbira. A pozabljamo na ključno komponento, ki v resnici poskrbi za pravo kino vzdušje – to je ozvočenje, ki ima nezanemarljivo vlogo v tem primeru. Zelo pomembno je, da imamo kvalitetne zvočnike, ki nam pričarajo pravo izkušnjo pri ogledu filmskih uspešnic. Le tako lahko pričakujemo, da bo hišni kino res deloval tako, kot mora.

Seveda je končna izkušnja odvisna od mnogih faktorjev, cel sistem mora dobro delovati in biti ustrezno usklajen. A pomembno je, da ne zanemarjamo tistih komponent, ki so naravnost ključne za končno zadovoljstvo. V prid ozvočenju lahko sklenemo kak kompromis tudi pri televizorju ali projektorju, čeprav se v praksi pogosto dogaja obratno. Prav zvok je namreč tisti, ki nam pričara pravo kino vzdušje, zato je pametno ozvočenju nameniti nekaj dodatne pozornosti. Prav tako se ob tem pripravimo na nekoliko večjo investicijo v ozvočenje, kot bi morda sprva predvideli.

Hišni kino vključuje mnoge komponente, med katerimi je kritično tudi ozvočenje

Kaj bomo potrebovali za hišni kino?

Kvalitetno ozvočenje je zelo odvisno od opreme, ki jo izberemo za ta namen. A prav tako moramo hišni kino še pred tem dobro načrtovati, predvsem pri izbiri in namestitvi zvočnikov se to izkaže za naravnost kritično.

Običajno želimo imeti za pravo kino vzdušje prostorski zvok, ki ga lahko dobimo le s skrbno postavljenimi zvočniki v celem prostoru. V zadnjih letih se sicer prodajajo razne alternative, ki pa ne morejo posnemati učinka zvočnikov, ki so dejansko vsepovsod okoli nas. Še vedno je najboljša rešitev torej ta, da vsak zvočnik skrbno namestimo na svoje mesto. To v praksi pomeni, da bomo imeli v hišnem kinu vsaj pet zvočnikov, pogosto pa imamo tudi sedem ali devet zvočnikov plus nizkotonsko enoto. Sodobni standardi omogočajo tudi izbiro dodatnih zvočnikov, tako da število narase tudi do 15 ali celo več.

Prostorski zvok torej zahteva kar nekaj zvočnikov, ki jih je treba namestiti po prostoru. Ozvočenje uredimo tako, da lahko svojo opremo in prostor kar najbolje izkoristimo. Imamo tri sprednje zvočnike in nato pare zvočnikov za prostorski zvok ob strani ali v ozadju prostora. Skrbno postavimo tudi nizkotonsko enoto, ki ima lahko povsem drugačen učinek, če je pravilno postavljena v prostoru. 

Za kvaliteten zvok sam zvočnik še ni dovolj, potrebovali bomo še nekaj dodatne opreme. Gotovo bo imel hišni kino multimedijski sprejemnik, ki omogoča povezovanje vseh zvočnikov. Nadzira predvajanje zvoka in ustrezno pošilja signale po kanalih do zvočnikov. Med nujno opremo je treba tu izpostaviti še kable, ki jih ne smemo zanemariti – pri postavitvi zadnjih in morebitnih stropnih zvočnikov bo že povezovanje s sprejemnikom določen izziv. 

Hišni kino in gradbeni posegi

Poleg nakupa opreme bomo morali pri urejanju hišnega kina morda pomisliti tudi na nekatere gradbene posege. Ti še zdaleč niso nujni, čisto možno je tudi kompleksen sistem ozvočenja postaviti povsem brez posegov v objekt. A za kar najboljšo izkušnjo je pametno spoznati tiste opcije, ki nam ponujajo res impresiven končni učinek. Če uspemo hišni kino lepo vključiti v prostor, ne bomo imeli dela z dolgimi kabli in drugo opremo, ki je lahko v napoto.

Za elegantno ureditev ozvočenja v prostoru se lahko uporabi vgradni zvočnik, ki je izredno posrečena rešitev v praktično vsakem okolju. V tem primeru se zvočniki vgradijo v objekt, tako da gotov ne bodo v napoto, prav tako ne zasedajo dragocenega prostora v stanovanju. Na prvi pogled se to morda sploh ne zdi velika prednost, a v praksi bomo nad učinkom navdušeni. Prav tako za hišni kino izbiramo druge vgradne elemente, če je to le možno. Seveda pa takšna oprema zahteva nekaj več dela, sploh pri zvočnikih, ki jih je treba povezati s sistemom. Tako bo ravno vgradni zvočnik povzročal preglavice tistim, ki ne morejo enostavno speljati kablov skozi stene ali strop. Najbolje bo, da urejanje hišnega kina načrtujemo skladno z gradnjo ali prenovo stanovanja. Seveda pa lahko najdemo tudi alternative za vgradne elemente, ki ponujajo prav tako dobro izkušnjo.

Hišni kino bo morda zahteval nekaj več dela in tudi višjo investicijo, kot bi si mislili

Hišni kino je lahko precej enostaven

Še pogosteje se za hišni kino uporabljajo zvočniki, ki jih lahko enostavno postavimo na svoje mesto, bodisi na stojalo ali drugo podlago bodisi na stenski nosilec. Druga možnost so samostoječi zvočniki, ki se uporabljajo predvsem za sprednji par zvočnikov. Pomembno je predvsem to, da smo pri postavitvi takšnih zvočnikov veliko bolj prilagodljivi.

Že res, da bodo zvočniki zavzeli nekaj več prostora in bodo morda v napoto, prav tako moramo še vedno poskrbeti za elegantno napeljevanje kablov. A po drugi strani je s takšnim ozvočenjem hišni kino tudi veliko bolj fleksibilen. Zvočnike namreč lahko namestimo točno tja, kjer bodo svoje delo najbolje opravljali, tako bomo dosegli najboljši učinek pri prostorskem ozvočenju. Samostoječi zvočniki nam nudijo prilagodljivost, če bomo sistem kasneje spreminjali ali nadgrajevali, so tudi cenejši in bolj praktični za uporabo. Vsekakor je to boljša izbira od vgradne opreme za hišni kino, za katerega želimo, da je čim bolj enostaven.

urednistvo

Next Post

Kaj vse potrebujemo za tek na smučeh?

Thu Feb 10 , 2022
Če urejamo hišni kino v domačem stanovanju, se pogosto osredotočamo predvsem na projektor in projekcijsko platno ali pa na televizor, ki je prav tako dobra izbira. A pozabljamo na ključno komponento, ki v resnici poskrbi za pravo kino vzdušje – to je ozvočenje, ki ima nezanemarljivo vlogo v tem primeru. [...]
smučanje

You May Like