Platnene površine pri senčilih

Senčila omogočajo zastrtje ali popolno blokado svetlobe. Princip njihovega delovanja je tak, da morajo prekriti površino, kamor pada svetloba. Zato se senčila da izdelovati iz veliko različnih materialov. Načeloma senčila ne potrebujejo notranje mehanske čvrstosti, le vpetje mora biti ustrezno. Za različne vrste senčil se tako zelo veliko uporablja platno in sorodni mehki materiali.

Plise senčila so tipični primer funkcionalnih senčil, narejenih iz platna. Gre za izdelek, ki je v osnovi in v načinu upravljanja zelo podoben navadnim notranjim žaluzijam, vendar je narejen iz platna, ki je čvrsto razpeto čez celotno okensko površino in se zlaga po principu harmonike. Zato so plise senčila oziroma zavese precej poceni, hkrati pa z bogato izbiro različnih barv in potiskov ponujajo povsem enostavno stilsko oblikovanje stanovanjskih prostorov po naših željah. Tudi tende, ki jih uporabljamo na terasah, so po večini izdelane iz platna, ki se zlaga v rolo. Plise senčila ponujajo tudi več različnih stopenj zatemnitve. Lahko izbiramo med zelo svetlimi, ki le malenkost omejijo pretok svetlobe v prostor, polprosojnimi, ki že bolj zatemnijo prostor, ali pa prekrivnimi, ki praktično ne prepuščajo svetlobe. Možnosti je ogromno, plise senčila pa se lahko zlagajo tudi v primeru, da okna niso pravokotna, pri čemer se da za vsako obliko posebej zasnovati sistem zlaganja.

Še bolj markantna senčila, kar se tiče uporabe platna, pa so tende. Gre za zložljive sisteme lahkih streh, ki so zelo primerne za uporabo na zunanjih terasah, saj jih lahko zelo enostavno zložimo. Tako nam na terasi ni potrebno postavljati statičnih nadstreškov. Ogrodje za tende je namreč v celoti razstavljivo in ga pozimi lahko pospravimo, kljub temu pa lahko poleti ostane postavljeno s pomočjo vrvi. Ko je potrebno, lahko tendo s preprostim mehanizmom takoj odpremo, in že imamo nad sabo prijetno platneno streho, ki nas ščiti pred soncem in vročino.

urednistvo

Next Post

Polaganje ploščic med prenovo lahko drastično spremeni prostor

Fri Jul 5 , 2019
Senčila omogočajo zastrtje ali popolno blokado svetlobe. Princip njihovega delovanja je tak, da morajo prekriti površino, kamor pada svetloba. Zato se senčila da izdelovati iz veliko različnih materialov. Načeloma senčila ne potrebujejo notranje mehanske čvrstosti, le vpetje mora biti ustrezno. Za različne vrste senčil se tako zelo veliko uporablja platno [...]
polaganje ploščic

You May Like