Polikarbonatne plošče: cena, ki odraža kvaliteto

Sodobne zgradbe se poslužujejo mnogih arhitekturnih rešitev, ki so postale mogoče šele z razvojem novih tehnologij in materialov v 20. stoletju. Ena od teh značilnosti so velike svetlobne površine, ki večkrat zajemajo kar zajetne dele zunanjih površin zgradb. Poleg tega pa so tudi za manj pompozne projekte večjih dimenzij uporabljajo nove rešitve na področju osvetljevanja z naravno, sončno svetlobo. Med njih spadajo svetlobni trakovi, svetlobne kupole in drugi svetlobniki, ki omogočajo naravno osvetlitev notranjih prostorov.

Za konstrukcijo velikih steklenih površin se dandanes uporabljajo polikarbonatne plošče. Cena plošč iz polikarbonat stekla zavisi od debeline samega stekla, pa tudi od kvalitete in morebitne posebne zakrivljene oblike. Polikarbonat steklo je izjemen material, ki je zelo lahek in prožen, a obenem tudi izredno močan. Za polikarbonatne plošče cena predstavlja prednost, saj se na velikih površinah bistveno bolj izplača kot navadno silikatno steklo. Zaradi nižje teže pa se lažje naredi tudi nosilne konstrukcije, ki jih svetlobniki potrebujejo pri pritrditvi na nosilno steno. Če k temu prištejemo še bistveno bolj enostavno montažo in vzdrževanje, nam hitro postane jasno, zakaj sodobna polikarbonatna kritina dominira pri svetlobnikih, svetlobnih trakovih, odprtih strehah in tako naprej.

Polikarbonatne plošče lahko dobimo v različnih izvedbah: svetlobniki in strešna okna ter kupole zahtevajo polno polikarbonatno steklo zadostne debeline, da se zahotovi ustrezna mehanska odpornost. Po drugi strani pa je čedalje več enostavnih objektov z rastlinjaki na čelu opremljenih s prekatnim polikarbonatnim steklom. To umetno steklo ima že v sami strukturi po en, dva ali tri zračne prekate v prečnem preseku plošče. Prekati omogočajo dodatno izolativnost materiala, saj vsebujejo zrak, ki zelo slabo prenaša toploto. Nekoliko večja gibljivost je še en adut prekatnega polikarbonatnega stekla, ne smemo pa zanemariti niti cene, ki je precej nižja od polnega stekla. Zaradi vdelanih prekatov se namreč pri proizvodnji prekatnega stekla porabi veliko manj surovega materiala.

urednistvo

Next Post

Priprave na vozniški izpit

Mon May 6 , 2019
Sodobne zgradbe se poslužujejo mnogih arhitekturnih rešitev, ki so postale mogoče šele z razvojem novih tehnologij in materialov v 20. stoletju. Ena od teh značilnosti so velike svetlobne površine, ki večkrat zajemajo kar zajetne dele zunanjih površin zgradb. Poleg tega pa so tudi za manj pompozne projekte večjih dimenzij uporabljajo [...]
vozniški izpit

You May Like