Pomembnost akumulatorja v našem vozilu

Delovanje našega avtomobila je odvisno od številnih komponent. Zelo pomemben pa je ravno akumulator, ki shranjuje električni tok za zagon vozila. Potrebujemo ga tudi za pravilno delovanje vseh električnih komponent, kot so navigacijski sistem, radio, CD-predvajalnik, notranja in zunanja osvetljava ipd. Je pa res, da se sčasoma izrabi in je potreben zamenjave. Zato je pomembno, da se zavedamo njegove življenjske dobe, pomembnosti pri delovanju vozila in simptomov okvare. Tako se bomo izognili, da bi se nam naše vozilo nepričakovano okvarilo ter nas pustilo na cedilu, ko ga bomo najbolj potrebovali.

Akumulator je ključen pri zagonu motorja

Bencinski in dizelski motorji z notranjim izgorevanjem so izredno zanesljivi in ekonomični pri porabi goriva. Oboji si delijo lastnost, da jim moč za zagon priskrbi akumulator. V njem se nahaja dokaj veliko shranjene električne energije v kemični obliki. Ko obrnemo ključ v vozilu, se shranjena električna energija pretoči do štarterja. Ta takorekoč obrne motor, kar povzroči njegov zagon. Brez omenjene električne energije ni mogoče zagnati motorja.

Akumulator uravnava napetost električnega toka v vozilu

Veliko voznikov se ne zaveda, da imajo vsi avtomobilski akumulatorji pomembno nalogo uravnavanja napetosti v našem vozilu. Skrbijo, da določena električna napetost dospe do vseh komponent v našem vozilu. S tem se izniči možnost električnih sunkov in posledičnih okvar občutljivih elektronskih naprav. Lahko bi rekli, da ščitijo delovanje naprav v vseh vozilih, kar je izredno pomembno za ohranjanje vrednosti našega jeklenega konjička.

akumulator

Akumulator je izjemno pomemben del v našem avtomobilu.

Alternator skrbi za polnjenje akumulatorja

V našem vozilu se nahaja alternator. To je dokaj majhna komponenta, ki se nahaja v predelu motorja. Njegova naloga je, da skrbi za redno napajanje alternatorja preko jermena. Ob zagonu vozila porabi štarter veliko električne energije. Ko naš avtomobil stoji, pa se vse električne in elektronske komponente napajajo iz akumulatorja. Večina izmed njih potrebuje 12V za pravilno delovanje. To mu zniža raven električne energije zelo hitro. To je tudi razlog, da imajo vsa vozila vgrajen alternator, ki polni akumulator med delovanjem motorja. 

Štarter porabi veliko električne energije

Pri zagonu motorja sam štarter porabi veliko električne energije. To je tudi razlog, da se z vsakim neuspešnim zagonom motorja zmanjša možnost nadaljnjega uspešnega zagona. Štarter potrebuje energijo iz akumulatorja, da prične obračati motor. To pa povzroči, da motor prične vsrkavati zrak in gorivo v cilindre, kar povzroči kompresijo. 

Akumulatorji imajo življenjsko dobo od 3 do 5 let

Večina akumulatorjev se lahko pohvali z življenjsko dobo od 3 do 5 let. Tudi po tem pretečenem obdobju jih lahko še naprej uporabljamo, vendar to ni priporočljivo. Veliko je odvisno od našega načina uporabe vozila, število naprav, ki jih je akumulator napajal, njegova zmogljivost ipd.

Akumulatorji so lahko različnih moči, ki se merijo v Ah oziroma ampernih urah. Načeloma je bolje, da izberemo močnejšo izvedbo, vendar ni nujno. V priročniku našega avtomobila je možno zaslediti priporočljivo moč akumulatorja, ki jo je določil proizvajalec. Če izberemo takega, ki ima nižjo vrednost oziroma moč od priporočljive, imamo lahko težave. Nič pa ni narobe, če izberemo močnejšega. Pomembno je, da bo enakih fizičnih dimenzij trenutnemu, da ga bomo lahko vgradili v vozilo. Pri nakupu avtodelov preko spleta, boste ravno tako videli vse pomembne lastnosti izdelka, ki ga kupujete, sicer kontaktirajte prodajalca, da boste zanesljivo dobili ustrezen del, ki ga iščete.

avto-akumulator

Pri nakupu akumulatorja preverite letnico izdelave.

Pri nakupu akumulatorja bodimo pazljivi na datum izdelave

Vsi akumulatorji so označeni z datumom proizvodnje. Pred nakupom akumulatorja je pomembno, da se osredotočimo na omenjen datum. Strokovnjaki priporočajo, da ne kupujemo akumulatorjev, ki so starejši od 6 mesecev. To pa zato, ker se jim je sposobnost hranjenja električne energije morda v tem času že zmanjšala. To sicer ni nujno, je pa realna možnost. Najbolje je, da pred nakupom povprašamo prodajno osebje o dejanski letnici izdelave izbranega akumulatorja.

Simptomi slabo delujočega akumulatorja

Vsi slabo delujoči akumulatorji si lastijo številne lastnosti. Novejša vozila nam diagnostiko malenkost olajšajo, saj je zelo verjetno, da bo na armaturni plošči zasvetila opozorilna lučka. Nekatera vozila pa nas ne bodo opozorila in bomo mogli sami prepoznati možne težave. 

Simptomi slabo delujočega akumulatorja so:

  • Počasni zagon motorja
  • Nabreknjenost ohišja akumulatorja
  • Smrdeč vonj po gnilih jajcih
  • Akumulator se hitro izprazni

Priporočljivo je, da vsako leto odpeljemo avtomobil k mehaniku, da nam preveri napetost v akumulatorju. To lahko storimo ob manjših ali večjih servisih. Na ta način bomo prihranili veliko skrbi, saj bomo hitro lahko opravili zamenjavo, še preden se bodo pojavile težave. Dejstvo je, da stari in izrabljeni akumulatorji pustijo milijone voznikov vsako leto z nedelujočim vozilom sredi potovanja.

urednistvo

Next Post

Odlično zasnovan nahrbtnik za vrtec

Fri Sep 17 , 2021
Delovanje našega avtomobila je odvisno od številnih komponent. Zelo pomemben pa je ravno akumulator, ki shranjuje električni tok za zagon vozila. Potrebujemo ga tudi za pravilno delovanje vseh električnih komponent, kot so navigacijski sistem, radio, CD-predvajalnik, notranja in zunanja osvetljava ipd. Je pa res, da se sčasoma izrabi in je [...]
nahrbtnik za v vrtec

You May Like