Posebni tipi folije

Folija je zelo pogosto uporabljen tip embalaže, ki se uporablja za pakiranje različnih izdelkov. V prvi vrsti se foliranje uporablja za pakiranje živil, ki morajo ostati sveža. S tem se prepreči njihov kontakt pri rokovanju, hkrati pa se jih tako tudi zaščiti pred zrakom in vlago.

Po drugi strani pa se folije raznovrstnih tipov uporablja tudi za pakiranje večjih količin predmetov za njihov razvoz na veliko. Pri tem gre lahko za drobno predpakirane predmete, ali pa za delno razsut tovor. Tudi pri zaščiti zloženih skladov na paletah uporabljamo folijo. Paletizacija je nasploh eden izmed najpogostejših načinov priprave blaga na transport. Pri tem načinu pakiranja je potrebno imeti izdelke v ustrezni škatlah ali vrečah, ki omogočajo navpično zlaganje. Nato se dane škatle ali vreče naloži na palete do primerne višine, za boljšo stabilnost pa se jih na koncu še ovije s folijo, ki prepreči neželeno razsuvanje tovora.

Folija za stabilizacijo palet je po navadi stretch folija, ki omogoča enostavno uporabo in se zelo dobro oprime sama sebe. Hkrati njene unikatne lastnosti povzročijo, da folija ves čas aktivno stiska komponente na paleti. Danes pa se veliko uporablja tudi termo folija, ki omogoča še boljšo nepropustnost. Termo folija se najprej v poljubnem številu slojev ovije okoli zložene palete, nato pa se jo s posebnim gorilnikom z zadostne razdalje toplotno obdela, da se skrči in sprime med seboj. Na tak način je paletizacija zelo učinkovita, ker se palete ne morejo razsuti. 

Paletizacija, pri kateri se uporablja termo folija, je najbolj primerna za pakiranje velike količine palet, saj se navadno izvaja kar z namenskimi stroji za samodejno foliranje in termično obdelavo posameznih palet. To zagotavlja izjemno hiter in avtomatiziran postopek, pri katerem so na izhodni liniji takoj pripravljene zapakirane palete za prevoz v skladišče ali transport naprej.

urednistvo

Next Post

Različne izvedbe toplotnih črpalk

Wed Jul 31 , 2019
Folija je zelo pogosto uporabljen tip embalaže, ki se uporablja za pakiranje različnih izdelkov. V prvi vrsti se foliranje uporablja za pakiranje živil, ki morajo ostati sveža. S tem se prepreči njihov kontakt pri rokovanju, hkrati pa se jih tako tudi zaščiti pred zrakom in vlago. Po drugi strani pa [...]
Visokotemperaturna toplotna črpalka