Poskrbite za svojega jeklenega konjička pravočasno

Za avtomobil je treba dobro skrbeti, da se lahko na vozilo na cesti res popolnoma zanesemo. Naša skrb ima namreč neposreden vpliv na varnost pri vožnji, pa tudi na celotno izkušnjo na vsakdanjih poteh in predvsem na kakšnih daljših potovanjih. Na srečo lahko hitro najdemo ugodne storitve, ki jih ponuja avtomehanična delavnica – to ponudbo se splača izkoristiti, saj bomo za svoj avtomobil enostavno poskrbeli. Najtežji korak je po navadi ta, da se sploh zapeljemo k mehaniku in se odločimo za njihove storitve.

Dobra avtomehanična delavnica je zelo prijazna do vsakega voznika

Zato je dobro imeti mehanika, ki predstavlja ugodno ponudbo in se lahko prilagodi vsakemu posamezniku. Za vsak avtomobil je treba skrbeti s prilagojenim pristopom, čeprav so si mnoga opravila res precej podobna med seboj. A če najdemo pravega mehanika, bomo verjetno na istem mestu lahko koristili prav vse storitve, ki jih bomo potrebovali.

Takšno ponudbo ima avtomehanična delavnica avtoservis Selan, ki se ukvarja tudi z rednim vzdrževanjem avtomobilov, kot tudi s servisom v primeru kakšnih težav. Njihova ponudba dobro pokriva širok nabor različnih potreb in zahtev voznikov, je pa pomembno predvsem to, da se pravočasno odločimo za obisk in svoj avto zaupamo v oskrbo strokovnjakom. To je pogosto kritična naloga voznika, a žal se mnogi odločajo le za nujne posege, kot je menjava gum. 

Gotovo bo priskočila avtomehanična delavnica na pomoč v primeru, da zaznamo kakšne težave z vozilom. Včasih so te zelo izrazite in ne bomo mogli zgrešiti očitnih znakov. Pogosto recimo slišimo ropotanje ali škripanje, zaznamo spremenjene lastnosti pri vožnji, morda tudi zavonjamo kakšne težave. A prav tako pogosto se avtomobilski sistemi neopazno obrabljajo, včasih tudi poškodujejo ali pokvarijo. Zato je pametno za servis poskrbeti, še preden ga zares potrebujemo. Serviser bo temeljito pregledal celotno vozilo in ocenil, ali je že čas za menjavo najbolj kritičnih delov, ki se hitro obrabljajo. Za takšne posege je pametno redno obiskovati avtomehanično delavnico.

Kdaj je treba obiskati avtoservis?

Serviserje po navadi obiskujemo vsaj dvakrat na leto, ko je čas za zamenjavo gum. Tej nalogi se ne bomo mogli izogniti, saj je zakonsko zahtevana. Imamo sicer nekatere alternative, recimo uporabo celoletnih gum, a to običajno ni priporočljivo. Prav tako nam avtoservis koristi, ko je treba opraviti tehnični pregled ali pa pride na vrsto kakšna druga obveznost te vrste. Pametno pa je na stanje vozila pomisliti tudi v času, ko ne izgleda nič narobe. 

Avtoservis za brezhibno delujoča vozila

Za vsak avtomobil bo proizvajalec navedel priporočila glede vzdrževanja in servisiranja. Tako lahko ugotovimo, kdaj je treba opravljati preglede, tudi če je z vozilom vse v redu. Splača se slediti priporočilom, saj tako kar najbolje skrbimo za svoj avto. Poleg tega lahko na ta način pravočasno odkrijemo morebitne težave in jih hitro naslovimo, preden pride do večjih poškodb. Ker imamo lahko opravka s precej drago opremo, se vsekakor splača popravila opraviti že vnaprej, morda kar preventivno, da ni treba kasneje menjati celotnih sistemov.

Pametno je k serviserju zapeljati vsaj enkrat na leto, da strokovnjaki temeljito pregledajo vozilo in ugotovijo, v kakšnem stanju je. Takšne storitve opravlja praktično vsak avtoservis, kar na spletu lahko na https://www.avtoservis-selan.si/ najdemo zanesljivega ponudnika, ki opravlja celovite preglede in servisne posege. 

Avtoservis je včasih naravnost kritičen

Seveda pa se k serviserju odpravimo tudi v primeru, da zaznamo kakšne težave. Predvsem to velja za menjavo zavornih ploščic in za vzdrževanje drugih kritičnih sistemov vozila. Včasih opazimo še kakšne druge težave, morda imamo prometno nesrečo ali trčenje ali pa potrebujemo kakšna druga popravila. Tako se ne ravnamo le po priporočilih proizvajalca, temveč pravočasno ukrepamo, da bo avto v kar najboljšem stanju. Ciljamo na to, da bomo lahko hitro odpravili vse težave, če so popravila seveda možna. Za svoje vozilo bomo kar najbolje poskrbeli, če skrbno vozimo in smo pozorni na stanje avtomobila. 

Kaj nam o vzdrževanju vozila pove šola vožnje?

Že v avtošoli osvojimo nekatera pomembna znanja, ki so ključna za uspešno vzdrževanje vozila v kar najboljšem stanju. Tem vsebinam inštruktorji sicer ne namenjamo veliko pozornosti, a dejstvo je, da prav pri usposabljanju za vozniški izpit pridobivamo znanje in navade, s katerimi lahko kasneje dobro skrbimo za svoje vozilo. Nenazadnje nas šola vožnje uči pravilne vožnje, ki vozila ne obremenjuje preveč, že to je lahko zelo pomembno.

Prav je, da se tudi inštruktor vožnje vsaj bežno dotakne nekaterih obveznosti, ki jih imamo pri vzdrževanju avta. Še posebej se je pametno osredotočiti na tiste faktorje, s katerimi se srečamo pri sami vožnji. Včasih se omenjajo navade pri ogrevanju motorja, uporabi zavor, zaviranju z motorjem, morda se omenijo tudi razlike med različnimi pogonskimi sistemi in gorivi. Vse to je lahko relevantno, najbolj neposredno za porabo goriva in stroške, a tudi za dobrobit avtomobila in obrabo delov.

Poleg tega lahko šola vožnje posreduje pomembne informacije glede formalnosti, ki jih je treba opraviti. To recimo vključuje registracijo avta, predvsem pa tehnične preglede. Te obveznosti so lahko presenečenje za voznike, ki ne poznajo svojih nalog ob nakupu novega avtomobila. Predvsem pa bodo imeli s tem več dela lastniki starejših vozil, ki morajo vsako leto opravljati tehnični pregled. Prav je, da že šola vožnje posreduje nujne informacije glede teh obveznosti, da ni voznik potem povsem nepripravljen.

Vsekakor pa je pametno omeniti še različne opcije za servisiranje vozila. Tudi tu je že šola vožnje lahko v veliko pomoč, saj vozniki pogosto niti ne poznajo priporočil za opravljanje rednih pregledov in vzdrževalnih posegov. Tako uporabljajo avtomobil, dokler ta dobro deluje in se ne pojavijo težave, a ob prvih težavah je pogosto že prepozno za učinkovito in poceni posredovanje. Zato se splača opraviti vsaj veliki servis, ki je priporočljiv za vsakega voznika.

Za vzdrževanje vozila je pogosto prava rešitev veliki servis

Če se osredotočimo na vzdrževalna opravila, je prav veliki servis pogosto tisti, ki naredi največjo razliko za lastnike vozil. Pri takšnem servisu namreč strokovnjaki pregledajo celotno vozilo in vse ključne sisteme. Servis vključuje predvsem pregled, seveda pa se ugotavlja tudi stanje avtomobilskih sistemov, nato je treba pogosto kaj popraviti ali zamenjati. Tu imamo kar nekaj različnih možnosti, odvisno od tega, za kakšne težave gre.

Z velikim servisom naslovimo pogoste težave z avtomobilom, predvsem se preverja stanje tistih delov, ki so pri delovanju vozila na udaru največjih obremenitev in so posledično bolj dovzetni za obrabo. Pogosto se recimo opravi menjava zobatega jermena, opravljamo tudi menjavo zavornih ploščic in podobne pomembne posege, ki zagotavljajo brezhibno delovanje vozila pri uporabi. Za takšen servis se odločimo preventivno, da za vozilo dobro skrbimo, še preden se pojavijo težave – proizvajalec predpiše priporočila tudi za takšne preglede, seveda pa jih lahko opravimo tudi po svoji presoji.

Koliko stane veliki servis?

Pogosto se serviserjem izogibamo, ker pri njih pričakujemo visoke stroške. A najvišji stroški pogosto nastanejo ravno zato, ker za svoj avto ne skrbimo sproti in pravočasno. Ko težav ne moremo ignorirati, je običajno že prepozno, zato se splača veliki servis opraviti že veliko prej, tudi če nimamo težav z vozilom. Takrat bo servis tudi najcenejši, plačati bo treba le kakšnega stotaka. Cena je tu seveda povsem odvisna od ponudbe in storitev, ki jih veliki servis vključuje. Najvišji stroški nastanejo, če je treba obrabljene in poškodovane dele vozila zamenjati, takrat je treba prišteti še ceno nadomestnih delov. Čisto možno je, da bo treba odšteti nekaj sto evrov za običajen veliki servis.

urednistvo

Next Post

Spoznajte glasbene inštrumente, ki pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje!

Sat Dec 25 , 2021
Za avtomobil je treba dobro skrbeti, da se lahko na vozilo na cesti res popolnoma zanesemo. Naša skrb ima namreč neposreden vpliv na varnost pri vožnji, pa tudi na celotno izkušnjo na vsakdanjih poteh in predvsem na kakšnih daljših potovanjih. Na srečo lahko hitro najdemo ugodne storitve, ki jih ponuja [...]

You May Like