Potek izobraževanja za mladega voznika

Vozniški izpit za avto je pomemben mejnik v življenju vsakega posameznika. Le z njim lahko namreč upravljamo avtomobil, ki nam omogoča neprimerljivo mobilnost. Sploh pri nas, kjer je javni prevoz v bolj odročnih predelih zelo slab in nereden, je vožnja avtomobila marsikje edina možnost povezave s svetom. Zato pri nas izpit za avto naredi zelo velik delež ljudi že v mladih letih.

Izobraževanje za mladega voznika poteka v več stopnjah. Najprej je potrebno opraviti izpite CPP, s katerim dokažemo poznavanje pravil vožnje in prometnih znakov. Sledi tečaj iz prve pomoči, kjer nas naučijo ravnanja s ponesrečenci v prometnih nesrečah. Dobro naučena prva pomoč lahko rešuje življenja, četudi se marsikomu zdi, da je ne bo nikoli potreboval. Šele po tem, ko opravimo vse našteto, se lahko prične vožnja avtomobila po cesti.

Z vožnjo najprej začnemo na poligonu, kjer nas inštruktor nauči osnovnih zakonitosti upravljanja vozila. Voznik začetnik lahko šele po tem, ko dokaže sposobnost upravljanja vozila, zapelje na cesto. Tam se začne praktični del učenja vožnje, ki traja minimalno 22 šolskih ur. Vsekakor mora vožnja po cesti vsebovati tudi vsaj eno uro nočne vožnje in vožnjo po avtocesti.

Voznik začetnik, ki se uči vožnje, mora nato opraviti izpitno vožnjo, kjer ga poleg inštruktorja ocenjuje tudi drugi ocenjevalec. Po opravljenem izpitu prejme kandidat naziv voznik začetnik. To pomeni, da ima določene omejitve pri zavarovalnicah, vsekakor pa je za voznika začetnika nujna nična toleranca do alkohola. Po preteku dveh let, odkar voznik opravi izpit za avto, pa sledi enodnevni tečaj varne vožnje na poligonu varne vožnje. Šele po opravljenem treningu varne vožnje postane kandidat polnopravni voznik. Za to pa mora nujno prinesti potrdila na upravno enoto, kjer mu izdajo novo kartico vozniškega izpita. Njena veljavnost je odvisna od morebitnih omejitev, kot je nošenje očal ali leč.

urednistvo

Next Post

Idealna kombinacija za zanesljivo košnjo

Fri Dec 13 , 2019
Vozniški <a href="http://zsam-celje.si/sola-voznje.html">izpit za avto</a> je pomemben mejnik v življenju vsakega posameznika. Le z njim lahko namreč upravljamo avtomobil, ki nam omogoča neprimerljivo mobilnost. Sploh pri nas, kjer je javni prevoz v bolj odročnih predelih zelo slab in nereden, je vožnja avtomobila marsikje edina možnost povezave s svetom. Zato pri nas izpit za avto [...]
BCS kosilnice

You May Like