Prednosti talnega ogrevanja

Kakovostno talno gretje je lahko velika pridobitev za praktično vsak objekt. Res je sicer, da pride takšna rešitev večinoma v poštev tam, kjer imamo urejeno dobro izolacijo in imamo na voljo ogrevalni sistem z visokim izkoristkom, a pogosto že imamo zelo dobre pogoje za najboljši možen učinek. Takrat se posvetimo premisleku o nekaterih ključnih prednostih, ki jih imajo takšni sistemi.

Talno ogrevanje je na voljo v različnih izvedbah. Če imamo za vodovod inštalacije že dobro pripravljene, pride v poštev toplovodni sistem. V tem primeru za delovanje grelnih teles skrbi vroča voda, za ogrevanje te pa uporabimo vir energije z visokim izkoristkom, na primer toplotno črpalko. Vodovod inštalacije lahko omogočajo zelo enostavno vgradnjo talnega ogrevanja, lahko pa zadevo tudi nekoliko zakomplicirajo. Odvisni smo namreč od obstoječih sistemov, ki niso zelo prilagodljivi. Seveda na vodovod inštalacije mislimo že pri načrtovanju in gradnji hiše, takrat je pravi čas za prilagoditve. Lahko pa se preprosto odločimo za električno talno gretje, s katerim se izognemo tem preglavicam.

Obe vrsti pa imata določene prednosti, na katere se lahko zanesemo. Seveda pričakujemo predvsem to, da bodo prostori uspešno ogrevani v vseh letnih časih, kar talno gretje dosega s prepričljivim učinkom. Prostor se namreč segreva enakomerno, saj so grelna telesa razporejena preko cele površine. Pri radiatorskem ogrevanju se zrak segreva neenakomerno, okoli radiatorjev je temperatura zelo visoka, nato pa v okolici hitro pada. Talno ogrevanje ponuja enakomerno segrevanje in prijeten občutek, ki bo prepričal tudi pri nižji temperaturi. Posledično lahko talno gretje učinkovito deluje tudi pri nižjih temperaturah, torej ne potrebujemo posebej zmogljive opreme za ogrevanje vode, s tem se izognemo visokim stroškom in visokim zahtevam pri izbiri opreme. Pri električnem gretju pa so te prednosti neposredno opazne v nižji porabi na dolgi rok, kar je seveda velik plus za takšne sisteme.

urednistvo

Next Post

Motorna žaga Stihl akcija – več o ponudbi v spletni prodajalni

Thu Jan 16 , 2020
Kakovostno <a href="http://sanitar.si/talno-in-stensko-ogrevanje.html">talno gretje</a> je lahko velika pridobitev za praktično vsak objekt. Res je sicer, da pride takšna rešitev večinoma v poštev tam, kjer imamo urejeno dobro izolacijo in imamo na voljo ogrevalni sistem z visokim izkoristkom, a pogosto že imamo zelo dobre pogoje za najboljši možen učinek. Takrat se posvetimo premisleku o [...]
motorna žaga Stihl akcija

You May Like