Priljubljene izbire toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so v zadnjem času velik hit, a široka izbira med različnimi tipi črpalk lahko povzroči nekaj zmede. Po katerih vrstah toplotnih črpalk najpogosteje posegamo? Prav te so gotovo med najbolj privlačnimi, zmogljivimi in učinkovitimi opcijami!

Toplotne črpalke zrak voda

Med najbolj priljubljene se vsekakor uvršča izvedba zrak voda. Ta je namreč najbolj enostavna in ugodna, vsaj v izhodišču pri nakupu in vgradnji opreme. Toplotne črpalke zrak voda so zasnovane tako, da ne povzročajo posebnih komplikacij pri namestitvi. Notranja enota, ki skrbi za učinkovito ogrevanje, se povezuje z enostavno zunanjo enoto, ki jo namestimo na prosto, kjer skrbi za zbiranje energije iz okoliškega ozračja. To pomeni, da so toplotne črpalke zrak voda izjemno ugodne, se pa kljub nizki ceni odlično obnesejo. Edina omembe vredna omejitev je v tem, da v mrzlih zimah iz zraka morda ne bo možno pridobiti dovolj energije za uspešno ogrevanje. Čeprav lahko toplotne črpalke zrak voda dobro delujejo tudi pri temperaturah pod lediščem, bo pametno preventivno dodati še plinski ali električni sistem za dogrevanje.

Toplotna črpalka zemlja voda

Nekoliko več zmogljivosti sicer lahko ponudijo druge izvedbe toplotnih črpalk, med priljubljene se uvršča predvsem izvedba zemlja voda. Pri tej potrebujemo ustrezno nepozidano površino, ki omogoča vgradnjo podzemnih kolektorjev. Preko teh lahko toplotna črpalka zemlja voda črpa energijo, ki se nabira v zgornjih plasteh zemlje. Preko celega leta je temperatura že kak meter pod površjem dokaj stalna, kar lahko izkoristimo za učinkovito črpanje energije. Tudi v hladnih zimah se bo toplotna črpalka zemlja voda odlično obnesla, če jo seveda kombiniramo z dobrim ogrevalnim sistemom in zanesljivo izolacijo. Ta opcija je sicer nekoliko dražja in kompleksnejša, a investicija je vsekakor upravičena.

Na voljo so še nekatere druge izvedbe. Morda bodo pravo rešitev ponudili že najbolj priljubljeni tipi, morda pa bo treba nekoliko pozorneje pobrskati po ponudbi.

urednistvo

Next Post

Servis kmetijske mehanizacije

Wed Nov 20 , 2019
Toplotne črpalke so v zadnjem času velik hit, a široka izbira med različnimi tipi črpalk lahko povzroči nekaj zmede. Po katerih vrstah toplotnih črpalk najpogosteje posegamo? Prav te so gotovo med najbolj privlačnimi, zmogljivimi in učinkovitimi opcijami! <a href="http://knut.si/toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-zrak-voda">Toplotne črpalke zrak voda</a> Med najbolj priljubljene se vsekakor uvršča izvedba zrak voda. Ta je namreč najbolj [...]
Servis kmetijske mehanizacije