Priprava na setev

Uspeh kmetovanja je v veliki meri odvisen od dejavnikov, na katere niti nimamo neposrednega vpliva. Omenimo recimo kakovost zemlje, ki jo seveda lahko do neke mere izboljšamo, a smo v vsakem primeru omejeni s tem, kar nam nudi mati narava na naših parcelah. Ker je potencial v končni fazi omejen, se splača narediti vse, da se mu tudi v praksi kar se da približamo. Zemljo je treba na setev dobro pripraviti, da bomo lahko pričakovali odličen donos in kvaliteten pridelek. Dandanes nam pri tem seveda pomaga razna kmetijska mehanizacija.

Brez traktorja ne bo šlo, za pripravo zemlje pa skrbijo različni kosi mehanizacije. En je na primer vrtavkasta brana, ki je pri tem delu zelo učinkovita. Gre za brano, ki učinkovito drobi, meša in rahlja zemljo, ki jo pripravljamo na setev. Običajno se vrtavkasta brana uporablja po oranju torej neposredno pred sejanjem, je pa možnosti uporabe še več, odvisno od potreb ter od lastnosti obdelovalne površine. Največja prednost te opreme je v izredni učinkovitosti, saj ponuja odličen rezultat že ob enem prehodu površine – vrtavkasta brana je večfunkcijska, vse pa opravi naenkrat. Tako bo tudi obdelava večjih površin precej enostavna in hitra, rezultati pa bodo seveda brezhibni. Poleg tega se v tem primeru izognemo potrebi po dodatni obdelavi, prav tako ni potrebna dodatna kmetijska mehanizacija – že vrtavkasta brana lahko na primer dobro zrahlja zemljo, tako da ni treba uporabljati še podrahljača.

Učinkovita kmetijska mehanizacija je nepogrešljiva na sodobnih kmetijah, posebej prav pa pridejo naprave, ki zmorejo več kot le eno funkcijo. Za pripravo zemlje na setev bo treba poskrbeti za kar nekaj opravkov, tako da se je smiselno založiti z opremo, ki to delo kar najbolj poenostavi, seveda pa v končni fazi najbolj štejejo rezultati. Kmetijska mehanizacija je na voljo, treba je izbrati prave kose in njihove zmogljivosti optimalno izkoristiti.

urednistvo

Next Post

Sesalnik za pepel se nahaja v spletni ponudbi številnih trgovin

Sun Mar 10 , 2019
Uspeh kmetovanja je v veliki meri odvisen od dejavnikov, na katere niti nimamo neposrednega vpliva. Omenimo recimo kakovost zemlje, ki jo seveda lahko do neke mere izboljšamo, a smo v vsakem primeru omejeni s tem, kar nam nudi mati narava na naših parcelah. Ker je potencial v končni fazi omejen, [...]
Sesalnik za pepel

You May Like