Različne izvedbe toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so izjemno priljubljene za ogrevanje stanovanjskih in drugih prostorov, a ne smemo jih metati v isti koš – obstaja namreč cela vrsta toplotnih črpalk, ki se lahko med seboj zelo razlikujejo. Posebej pomembno je to pri izbiri črpalk za tiste, ki se odločajo za vgradnjo novega ogrevalnega sistema, seveda pa že pri razmisleku o vgradnji ali nadgradnji upoštevamo najrazličnejše dejavnike, ki pridejo v poštev. En teh je gotovo cena toplotne črpalke, nadalje pa moramo pomisliti še na vse, kar je potrebno za učinkovito in zmogljivo ogrevanje stanovanja.

Poleg tega, da se črpalke ločijo po tem, na kakšen način pridobivajo energijo za ogrevanje, se ločijo tudi po sami zmogljivosti. Visokotemperaturna toplotna črpalka je recimo nujna za ogrevanje z grelnimi telesi, ki zahtevajo visoko temperaturo vode – to so predvsem radiatorji. Visokotemperaturna toplotna črpalka lahko zagotovi ogrevanje vode do kakšnih 80 stopinj Celzija, kar je za učinkovito ogrevanje stanovanja običajno povsem dovolj. Seveda pa lahko z izbiro drugih grelnih teles zmanjšamo potrebo po visoki temperaturi vode. Visokotemperaturna toplotna črpalka morda sploh ne bo potrebna, če svoj dom opremimo z grelnimi telesi, ki ne potrebujejo posebej visokih temperatur vode. To so predvsem razni sistemi talnega in stenskega gretja, ki učinkovito delujejo že pri bistveno nižjih temperaturah. Med izvedbami toplotnih črpalk je treba torej upoštevati tudi končno zmogljivost naprave, ne le vir energije. Sicer pa se cena toplotne črpalke ne razlikuje toliko med visokotemperaturnimi in nizkotemperaturnimi izvedbami, še posebej ne, če primerjamo te razlike s tistimi, ki nastanejo pri nakupu naprav in montaži.

Seveda je cena toplotne črpalke v končni fazi odvisna od mnogih dejavnikov, tako da je nemogoče reči, katera izvedba bo najboljša. Poleg tega ni pametno gledati le na ceno, veliko bolj pomembno je, da izbrana toplotna črpalka zadosti pričakovanjem in zahtevam pri ogrevanju doma.

urednistvo

Next Post

Zobni implantati za urejene zobe

Thu Aug 1 , 2019
Toplotne črpalke so izjemno priljubljene za ogrevanje stanovanjskih in drugih prostorov, a ne smemo jih metati v isti koš – obstaja namreč cela vrsta toplotnih črpalk, ki se lahko med seboj zelo razlikujejo. Posebej pomembno je to pri izbiri črpalk za tiste, ki se odločajo za vgradnjo novega ogrevalnega sistema, [...]
Zobni implantati za urejene zobe