Senčniki so nujni dodatek za sodobno hišo

Če imate ob svoji hiši vsaj nekaj prostora, je vsekakor pametno urediti okolico in pripraviti zunanje površine za sproščujoče aktivnosti v toplejšem delu leta. S tem ne bo veliko dela, potrebovali pa bomo ustrezno opremo, da lahko res izkoristimo vse, kar nam okolica hiše ponuja. Seveda imamo pred seboj tudi nekaj pomembnih odločitev in veliko potenciala – izbiramo med različnimi strukturami in objekti, ki služijo aktivnostim v prostem času. Priljubljene so seveda terase, lahko pa vrtne površine uredimo tudi na druge načine. V vsakem primeru ostajajo nekatere stalnice, predvsem med opremo za prijetno sprostitev v poletnih mesecih – pri tem nam močno pomagajo senčniki.

Senčila so nasploh nepogrešljiva, če želimo uživati v prijetni izkušnji, tako v notranjih prostorih kot zunaj. Čeprav smo toplega sonca ob začetku poletja zelo veseli, se moramo pred močnimi sončnimi žarki tudi zaščititi. Zato se bomo pozanimali o različnih možnostih za zasenčitev zunanjih površin, seveda pa bodo zanimive tudi rešitve za zasenčitev stanovanjskih prostorov.

Senčniki so najbolj posrečeni na balkonu ali terasi

Zunanje površine pogosto uporabljamo za sproščanje in počitek. Ravno pri tem potrebujemo najboljšo zaščito pred soncem, saj so močni sončni žarki zelo nadležni in seveda tudi škodljivi. Zato so senčila kar nujna oprema, brez katere ne bo šlo.

Senčniki nam omogočajo, da na domačem vrtu ustvarimo prijeten kotiček za sproščanje

Ker za sproščanje na domačih površinah ne potrebujemo kakšne posebej napredne opreme, se pogosto odločamo za dokaj preproste, elegantne in poceni rešitve. Gotovo pridejo na misel senčniki, ki so načeloma najbolj enostavni in praktični, čeprav to še zdaleč ni edina možna izbira. Precej priljubljene so tudi za domače površine recimo tende, ki se lahko včasih še bolje obnesejo. Izbira je odvisna od tega, kakšne prioritete imamo in katere odlike zunanjih senčil najbolj cenimo.

Senčnike bodo izbrali tisti, ki se s senčili ne želijo posebej ukvarjati. Senčnike vsi poznamo, uporaba je povsem preprosta, hkrati so tudi poceni in enostavno dostopni. Velika prednost je v tem, da ne zahtevajo posebne montaže in nimamo s tem povezanih stroškov, lahko jih tudi enostavno pospravimo. Kljub temu pa svojo funkcijo povsem zadovoljivo opravljajo, sploh če želimo zasenčiti le kak manjši kotiček na balkonu ali terasi. Čisto možno je, da bodo že senčniki povsem dovolj za to nalogo, čeprav imamo na voljo še celo vrsto zunanjih senčil.

Že za balkon ali teraso lahko izbiramo med nekaterimi drugimi dobrimi idejami. Omenili smo tende, ki so izredno praktične, le v začetku potrebujejo nekaj več truda kot senčniki. Namestiti jih je treba na objekt, a nato bo pri uporabi bistveno manj dela, učinek pa bo veliko boljši. Zanimiva rešitev je tudi sončno jadro, ki omogoča nekoliko enostavnejšo namestitev in veliko fleksibilnost, odlično se obnese tudi na večjih površinah. Nato pa pridemo še do nekaterih struktur, ki zelo dobro delujejo kot samostojno senčilo in prijetno zavetje za vroče poletne dni.

Senčniki so najcenejši in najbolj praktični, zato se zelo pogosto uporabljajo

Senčniki morajo priznati premoč bolj dovršenim zunanjim senčilom

Na tem področju najdemo več zelo prepričljivih rešitev, ki odgovarjajo pričakovanjem zahtevnejših uporabnikov. Če se želimo poleti zateči v res prijetno okolje, bomo potrebovali bolj dovršena senčila. Že res, da senčniki lahko ponudijo nekaj sence, a sami jih moramo premišljeno namestiti in nato stalno prilagajati, težave imamo z vetrom in dežjem, poleg tega je senčnik lahko v napoto.

Povsem drugačna izkušnja nas čaka, če se odločimo za postavitev pergole. To je struktura, ki jo postavimo na domači vrt, kjer želimo imeti prijeten senčen kotiček. Pri izdelavi imamo proste roke pri določanju dimenzij in oblik, značilno pa je, da dobimo učinkovito senčilo, s katerim smo dobro zavarovani pred močnim soncem in drugimi vremenskimi nevšečnostmi. Streha je namreč sestavljena iz premičnih lamel, ki se prilagajajo soncu in željenemu učinku. Tako so pergole načeloma najboljša rešitev, če želimo imeti res dobro urejene vrtne površine – sama po sebi takšna struktura že ponuja nadvse prijeten kotiček za sprostitev in prostočasne aktivnosti, poleg tega omogoča še uporabo razne dodatne opreme. Za nameček ima veliko boljši vizualni vtis kot senčniki, kot nalašč za dopolnitev podobe sodobne stanovanjske hiše.

Senčniki in senčila za notranje prostore

Običajno uporabljamo zunanja senčila za zunanje površine, na katerih želimo v poletnem času brezskrbno preživljati svoj prosti čas. A tudi zunanja senčila imajo lahko pomembno vlogo pri uravnavanju razmer v notranjosti stanovanja. Tu nam senčniki verjetno ne bodo kaj dosti pomagali, imamo pa na voljo druga posrečena senčila, ki učinkovito ščitijo notranje prostore pred neugodnimi dejavniki iz okolja. Priljubljena izbira je screen rolo, ki je zelo posrečena oprema sodobnih objektov. To je premično senčilo, nameščeno na okvir s praktičnim drsnim mehanizmom. Ima vrhunski učinek, ne da bi bilo vsiljivo ali nerodno za uporabo. Poleg tega lepo dopolnjuje tudi elegantno vizualno podobo sodobnih objektov, zato je screen rolo vsekakor upravičeno med najbolj priljubljenimi opcijami za zasenčitev notranjih prostorov.

Dobre učinke sicer dosegamo tudi z drugimi senčili. Nenazadnje imajo tudi senčniki, markize in druga zunanja senčila določen učinek pri uravnavanju razmer ob in v objektu, nato pa imamo na voljo še mnoga druga zunanja in notranja senčila za posebne učinke.

urednistvo

Next Post

Cerada za avto je lahko na vozilo montirana manj kot v minuti

Fri Jan 14 , 2022
Če imate ob svoji hiši vsaj nekaj prostora, je vsekakor pametno urediti okolico in pripraviti zunanje površine za sproščujoče aktivnosti v toplejšem delu leta. S tem ne bo veliko dela, potrebovali pa bomo ustrezno opremo, da lahko res izkoristimo vse, kar nam okolica hiše ponuja. Seveda imamo pred seboj tudi [...]

You May Like