Spoznajte glasbene inštrumente, ki pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje!

Glasba pomembno vpliva na naše razpoloženje. Tista, ki je ne maramo, nas spravi v slabo voljo, tista,
ki nam je všeč, pa nas sprosti in nam na obraz prikliče nasmeh.
Raziskave so potrdile, da ima glasba zdravilni učinek. Hitrejši ritmi spodbujajo možganske valove; tako je naš um prebujen in v pripravljenosti. Počasni ritmi pomirjajo možgane in nas sproščajo. Glasba spodbudi avtonomni živčni sistem k upočasnjenemu dihanju in bitju srca. S tem ko umirimo telo in duha, omilimo tudi tesnobo in živčnost, pa tudi znake depresije. Moramo si le zavrteti glasbo, ki nam je všeč, in se ji prepustiti. Za jutro je primernejša živahna glasba,
ki prebudi telo in nas pripravi za nov dan, zvečer pa lažje zaspimo, če si zavrtimo nežno glasbo, ki nam bo umirila misli in sprostila telo.

Če iščete pravi instrument, morate razlikovati med različnimi kategorijami glasbil. Mogoče imate v glavi generičen izraz, kot so na primer trobila, pihala ali godala. Toda v vsaki izmed omenjenih kategorij se skriva nekaj njihovih družinskih članov. Naj vam pomagam na poti do odločitve, kateri instrument bi bil pravi za vas.

1. PIHALA

Najprej si oglejmo pihala. Razlikovati moramo med dvema podskupinama: prva so kar pihala, druga pa trobila. Poimenovanje teh dveh podkategorij pa se ne nanaša na material, iz katerega so narejeni instrumenti, temveč večinoma na princip ustvarjanja zvoka. Na primer, saksofon je navadno izdelan iz kovine, toda zvok nastane, ko zrak potuje preko tankega kosa lesa – jezička, ki ob pihanju zavibrira in ustvari zvok. Med pihala tako uvrščamo ne le saksofone, temveč tudi klarinete, flavte, kljunaste flavte, angleške rogove ter fagote in oboe, ki se uporabljajo predvsem v klasični glasbi.

Seveda pa obstajajo tudi bolj eksotični inštrumenti, kot so gajde, didgeridooji ali velikanski alpski rogovi. Za vse je značilen njihov individualen zvočni značaj.

Družino glasbil iz medenine imenujemo trobila. Za njihovo poimenovanje je odgovoren ustnik, ki je primerno izdelan iz kovine. Najvidnejši predstavniki so zagotovo trobente, korneti in krilnice, pa tudi pozavne, tenorji, baritoni in tube. Priljubljeni so tudi nekoliko bolj posebni medeninasti instrumenti, kot sta lovski rog ali francoski rog.

2. GLASBILA S STRUNAMI

Tudi glasbila s strunami so razdeljena v dve skupini: na brenkala in godala. Med brenkala uvrščamo kitare, vse od klasičnih do akustičnih, elektro akustičnih, električnih in bas kitar. Predvsem priljubljene so za uporabo v različnih glasbenih zasedbah. Bolj posebni predstavniki izbrane skupine glasbil s strunami pa so na primer banjo, mandolina in ukulela. Zlasti za tradicionalno ljudsko ali klasično glasbo se pogosto uporablja citre, dulčimer in čudovito zvenečo harfo.

Godala pa so glasbila, na katera (za razliko od brenkal) lahko igramo tudi z lokom. V klasičnih zasedbah takoj opazimo violino in tudi violo, violončelo in kontrabas, ki imajo nekoliko nižji in globlji zven.

3. TOLKALA

Ko slišimo izraz tolkala, so naša prva asociacija bobni. To drži, vendar tudi vsak set bobnov sestavljajo še činele, lahko pa tudi tamburin ali kakšen drug instrument, ki ga zaobjame pojem percussion oziroma tolkalni dodatki. Posebej priljubljeni so tudi paradni bobni, timpani in bongosi.

Vredno je omeniti cajon, ki trenutno doživlja svetovni porast priljubljenosti. Tolkala, kot so guiro, različne ropotuljice ali triangel, omogočajo zelo raznolike ritme. Ksilofon, vibrafon, zvončki in metalofon pa so enako primerni za zgodnje glasbeno izobraževanje kot tudi koncertno glasbo.

4. GLASBILA S TIPKAMI

Ta kategorija zaobjema klavirje, klaviature in harmonike. Gre za glasbila s tipkami, katerih se hitro naučimo igrati. Primer je tudi melodika, ki je odlična izbira za začetnike in strokovnjake.

Klavir ima visok, če ne celo najvišji status med klaviaturnimi inštrumenti, ker gre z roko v roki dejstvo, da se modeli nenehno razvijajo, dobivajo nove funkcije, zagotavljajo ustvarjanje številnih različnih zvokov, ritmov, glasbenih podlag … in kar je najbolje: dovršeni električni klavirji zvenijo kot pravi akustični koncertni klavirji!

Številni glasbeni inštrumenti imajo pozitiven vpliv na razpoloženje ter nas pomirjajo. Prepuste se njihovim zvokom!

urednistvo

Next Post

Jekleni konjiček si zasluži globinsko čiščenje avtomobila

Wed Dec 29 , 2021
Glasba pomembno vpliva na naše razpoloženje. Tista, ki je ne maramo, nas spravi v slabo voljo, tista, ki nam je všeč, pa nas sprosti in nam na obraz prikliče nasmeh. Raziskave so potrdile, da ima glasba zdravilni učinek. Hitrejši ritmi spodbujajo možganske valove; tako je naš um prebujen in v [...]