Spoznajte različne vrste koles

Izkušnja pri kolesarjenju je močno odvisna od tega, kakšno kolo imamo. Že res, da potrebujemo tudi nekaj dodatne opreme, a največ je odvisno od samega kolesa. Tega gotovo ne smemo kar zanemariti, splača se skrbno premisliti o tem, katero kolo nam bo najbolj odgovarjalo. Problem je le v tem, da kritičnih razlik morda niti ne poznamo.

Kolesa lahko med seboj primerjamo po različnih kriterijih. Ločimo vsaj gorska in cestna kolesa, v zadnjem času se vse pogosteje zanimamo za električna kolesa, lahko pa kolesa ločimo preprosto po znamki.

Poznate Giant kolesa?

Če se orientiramo po znamki, se splača pozornost nameniti najbolj uglednim in zvenečim imenom na področju koles. Tako bodo gotovo pritegnila veliko pozornosti Giant kolesa, ki ljubiteljem kolesarjenja vedno ponujajo zanesljivost, vzdržljivost in splošno kvaliteto. Na ta kolesa se vsekakor lahko zanesemo, ne glede na to, za kakšno vrsto kolesa se odločamo.

Znamka Giant ima v svoji ponudbi kolesa različnih vrst. Več o tej znamki si lahko preberete na https://wheelbase-shop.com/giant/ ob predstavitvi znamke in pregledu ponudbe. Predvsem Giant kolesa slovijo po vrhunskem vzmetenju, kar velja za gorska kolesa – izstopajo inovativni polno vzmeteni sistemi, pri katerih Giant nima prave konkurence. Nič čudnega, da so Giant kolesa zelo priljubljena in imajo mnoge zveste privržence tudi med najbolj zahtevnimi kolesarji. Seveda to velja tudi za druge segmente ponudbe, navsezadnje tudi za cestna kolesa in preostalo opremo.

Giant ni edina omembe vredna znamka, gotovo pa gre Giant kolesa izpostaviti, če se pri iskanju novega kolesa odločamo predvsem na podlagi znamke. Sicer to še ne bo dovolj, a če se osredotočimo na kolesa znamke Giant, se bomo izognili vsaj nekaterim večjim preglavicam, ki bi jih imeli z manj kvalitetno ponudbo. Še vedno pa nas čakajo nekatere pomembne odločitve. Predvsem ta, da moramo izbrati ustrezno vrsto kolesa glede na to, kakšno vožnjo načrtujemo. Poznamo gorska in cestna kolesa, a to je le osnovna delitev – spoznajte še mnoge druge vrste koles, ki vam bodo bržkone še bolj ustrezala.

kolesarska oprema

Morda bo za vas idealno enduro kolo

Vsak bo že na prvi pogled ločil gorsko in cestno kolo, tako lahko hitro dobimo tudi boljšo predstavo o tem, kaj nam določeno kolo ponuja in omogoča. Hitro se lahko prepričamo, ali nam bo izbrano kolo res odgovarjalo, a le, če nimamo kakšnih posebnih zahtev. Če imamo višja pričakovanja, se želimo res dobro prepričati o tem, da gre za pravo kolo – izbiramo izdelke v bolj specifično določenih kategorijah, to je lahko tudi enduro kolo.

Med različnimi gorskimi kolesi najdemo kar nekaj razlik, ki jih moramo upoštevati. Zato nastajajo razne podkategorije, ki so atraktivne za nekoliko zahtevnejše kupce. Trgovina s kolesarsko opremo lahko ponuja zelo dobro razdelane kategorije in posebne izdelke za zahtevnejše kolesarje, lahko pa gre le za manj odločilne razlike med kategorijami. Če ima trgovina enduro kolesa, potem je to znak dobro razdelane ponudbe, ki odgovarja tudi zahtevnejšim kupcem.

Kaj je pravzaprav enduro kolo? To je gorsko kolo, ki je nekoliko bolje pripravljeno na razgibano vožnjo po neurejenem terenu, še posebej pa na vožnjo po strmih klancih navzdol. Vsako gorsko kolo sicer obljublja zanesljivo in prijetno vožnjo na neurejeni podlagi, a v resnici so takšna kolesa le v manjši meri prilagojena zahtevni uporabi na gorskih poteh. Po navadi gre pač za kolo, ki ima nekaj vzmetenja in širše gume, da se lahko zapeljemo na makadam ali kolovoz, kar je za večino rekreativnih kolesarjev že povsem dovolj. Za enduro kolo se bodo odločili tisti, ki imajo v načrtu nekoliko bolj razgibano vožnjo po poteh v naravi. To je kolo, ki ga bomo z užitkom poganjali v klanec navzgor, še bolj pa se bomo veselili spusta nazaj v dolino. Enduro kolo je namreč nekoliko ojačano, dobro vzmeteno in pripravljeno na vrtoglave spuste, ne da bi morali s tem žrtvovati zmogljivost in učinkovitost pri vožnji navkreber. Odlična kombinacija lastnosti za tiste, ki se pri kolesarskih dogodivščinah res ne želijo omejevati.

Pri spustih še bolj navdušuje downhill kolo

Gotovo ste že slišali za downhill kolo, ki bi ga morda prepoznali tudi v splošnem opisu enduro koles. Tudi v tem primeru gre namreč za gorsko kolo, ki je pripravljeno na vožnjo po neurejenih poteh in neugodnih podlagah. Ima značilne široke gume in polno vzmetenje, prepoznali pa bomo tudi ojačan okvir, ki lahko prenaša velike obremenitve pri spustih po skalah, koreninah in drugih neugodnih terenih. Razlika je v tem, da je kolo za downhill bolje prilagojeno spustom, na vzponih pa se ne obnese tako dobro kot enduro kolo.

Za downhill kolo se bodo torej odločili tisti, ki so osredotočeni prav na spuste. To je tudi ena izmed tekmovalnih kategorij, obstajajo urejene downhill proge, zato imamo s takšnim kolesom kar dosti možnosti za rekreativno ali tekmovalno kolesarjenje, tudi če nam oprema ne ponuja tako dobre izkušnje pri kolesarjenju po ravnini ali v klanec navzgor. Prav na downhill progah bomo najbolj uživali, tako da je downhill kolo izvrstna izbira za ljubitelje adrenalinskih spustov.

Za downhill kolo potrebujemo še nekaj dodatne opreme

Spuščanje po razgibanih progah je lahko precej nevarno, saj nas na poti čakajo razne ovire in prepreke. Vedno obstaja tudi nevarnost padcev in trkov. Zato potrebujemo za downhill kolo še nekaj dodatne opreme, predvsem je to varnostna oprema. Tudi to najdemo na Wheelbase Shop spletni trgovini. 

Potrebovali pa bomo še razno drugo opremo, ki je vedno dobrodošla pri kolesarjenju po klancu navzdol. Tu so dodatki za kolo, udobna oblačila, očala in dodatna oprema za druge namene. Ponudba je zelo široka, kar je pametno dobro izkoristiti.

urednistvo

Next Post

Ozvočenje za hišni kino

Thu Feb 10 , 2022
Izkušnja pri kolesarjenju je močno odvisna od tega, kakšno kolo imamo. Že res, da potrebujemo tudi nekaj dodatne opreme, a največ je odvisno od samega kolesa. Tega gotovo ne smemo kar zanemariti, splača se skrbno premisliti o tem, katero kolo nam bo najbolj odgovarjalo. Problem je le v tem, da [...]
Hišni kino vključuje mnoge komponente, med katerimi je kritično tudi ozvočenje

You May Like