Strategija zaščite intelektualne lastnine

V mnogih poslovnih in industrijskih panogah veliko več od fizične lastnine šteje intelektualna, ki je lahko velika konkurenčna prednost in glavna zasluga za uspeh podjetja. To pomeni, da je treba intelektualno lastnino tudi dobro zavarovati. Pri tem imamo na voljo različne opcije, zato moramo strategijo zaščite dobro načrtovati. Običajno je smiselno za to koristiti pomoč pravnih strokovnjakov oziroma zastopnikov, v nekaterih primerih pa lahko tudi sami poskrbimo za dobro zaščito. Gotovo pa v začetku največ šteje dobra priprava.

Dobra priprava je ključna tudi za enostavne oblike zaščite, kot je blagovna znamka. Na ta način lahko zaščitimo prepoznavne grafične podobe, ki služijo razlikovanju ponudbe posameznih podjetij. Blagovna znamka je ena izmed priljubljenih opcij, saj ponuja dobro zaščito pogosto uporabljenih vsebin na področju intelektualne lastnine, poleg tega pa je sam postopek pridobitve teh pravic dokaj enostaven in hiter. To velja vsaj v primeru, da imamo pripravljene ustrezne materiale in poznamo postopke, ter seveda če ni kakšnih konfliktov, ugovorov ali drugih težav. Blagovna znamka zahteva dobro pripravo, a ponuja zelo privlačno možnost, ki jo gotovo moramo upoštevati pri oblikovanju strategije za zaščito intelektualne lastnine podjejta.

Res pa je, da blagovna znamka ščiti le grafične podobe in prepoznavne znake. Predvsem v industriji se pogosteje uporablja patent, ki je namenjen zaščiti izumov. Prav ti so v praksi še bolj odločilni kot konkurenčna prednost pri raznih podjetjih, zato je treba izume dobro zavarovati pred možnostmi zlorabe. Patent ponuja dobro zaščito, a moramo biti pri pripravi strategije nekoliko bolj pozorni. Postopek je namreč bolj zahteven, pripraviti moramo ustrezno prijavo in dobro opredeliti vse podrobnosti izuma, ki ga želimo na ta način zaščititi. Najbolje bo, da prijavo za patent vložimo preko izkušenega zastopnika, ki lahko celoten postopek močno poenostavi, pri tem pa zagotovi tudi najboljši rezultat. Zastopniki so zelo koristni pri pripravi učinkovite strategije zaščite intelektualne lastnine.

urednistvo

Next Post

Izpušni sistem za optimalno delovanje vozila

Wed Sep 9 , 2020
V mnogih poslovnih in industrijskih panogah veliko več od fizične lastnine šteje intelektualna, ki je lahko velika konkurenčna prednost in glavna zasluga za uspeh podjetja. To pomeni, da je treba intelektualno lastnino tudi dobro zavarovati. Pri tem imamo na voljo različne opcije, zato moramo strategijo zaščite dobro načrtovati. Običajno je [...]
FAP filter 2

You May Like