Tisk ali etiketiranje – kaj je boljše?

Pogosto se srečujemo z raznimi zahtevami, ki se jim ne moremo izogniti, imamo pa različne načine, da jim ugodimo. Tako je tudi pri označevanju izdelkov in pripravi drugih nujnih oznak. Pogosto se soočamo z zanimivo dilemo, ki nima enostavnega odgovora – ali je bolje na izdelke preprosto tiskati ali jih opremiti z nalepko?

Oboje je lahko dobra rešitev, še posebej če imamo pravo opremo ali dostopne storitve za označevanje izdelkov. Je pa veliko odvisno od konkretnega primera, zato moramo dobro poznati svoje lastne zahteve. Včasih se lahko izkaže, da obstaja kar samoumevna rešitev, naj bo to tisk ali etiketa.

Nalepke za označevanje po GHS standardu

En primer je označevanje po GHS standardu, ki določa označevanje nevarnih snovi. Takšne snovi je treba označevati s standardiziranimi oznakami, ki se uporabljajo po vsem svetu. Na spletni strani Tift-kodinga je več podrobnosti in prikaz prepoznavnih piktogramov, s katerimi se takšne snovi označujejo.

nalepka-za-nevarnost

Zanimivo je to, da lahko za nevarne snovi dobimo zelo ugodne nalepke. GHS standard namreč točno določa oznake za nevarne snovi, tako da se nalepke pripravljajo po tem standardu in jih brez težav dobimo pri tiskarjih. Ni jih treba naročati po meri, verjetno jih bomo dobili na zalogi. Zato je za označevanje po GHS standardu smiselno izbrati nalepke oziroma etikete, saj s tem ne bo veliko dela ali visokih stroškov.

Takšna izbira je povsem smiselna za praktično vsakogar, ki se ukvarja z nevarnimi snovmi. Pozorni moramo biti le na to, da poznamo določila, ki jih prinaša GHS standard. Zahteve se razlikujejo glede na vrsto nevarnih snovi in tudi glede na okolje, v katerem so opozorila prikazana. Posebne oznake potrebujemo tudi za prevoz nevarnih snovi. Lahko pa vedno računamo na to, da bomo pri tiskarjih dobili že pripravljene GHS nalepke, kar nam označevanje precej olajša.

Seveda še vedno obstaja možnost, da oznake nevarnih snovi tiskamo tudi sami. Poleg tega je treba izpostaviti še eno opcijo, to je priprava nalepk v lastni režiji. V mnogih podjetjih se nalepke pripravljajo kar na licu mesta za vse potrebe, s katerimi se pri delu srečujemo.

Tiskalniki za nalepke lahko ponudijo najboljšo rešitev

Nalepke imajo v primerjavi s tiskom na embalažo kar nekaj izrazitih prednosti. Predvsem so veliko bolj enostavne, brez težav jih pripravimo in natisnemo, nato pa jih lahko nalepimo na praktično vsako površino. S tem bomo tudi veliko prihranili, saj ni treba kupovati drage opreme za tisk na nepredvidljivo embalažo. Cenejši tiskalniki za nalepke so povsem dostopni tudi za manjša podjetja, so tudi zelo praktični za uporabo in ne zahtevajo velikih prilagoditev delovnih procesov.

printanje-nalepk

Posebej praktični so tiskalniki za nalepke v tistih podjetjih, ki se pogosto ukvarjajo z označevanjem takšnih in drugačnih izdelkov. Najbolje se izkažejo v logistiki pri označevanju paketov in drugih pošiljk ter v proizvodni industriji, kjer potrebujemo etikete za izdelke. S tiskalniki za nalepke pripravljamo črtne in druge kode ter nujne oznake, lahko pa na etiketi prikazujemo še kakšne druge vsebine, ki služijo recimo promociji ali obveščanju.

Kako prilagodljivi so tiskalniki za nalepke?

Treba je priznati, da nam tiskalniki za nalepke postavljajo tudi nekatere omejitve, sploh če se zanimamo za kakšne cenejše izdelke. Če želimo tiskanje etiket opravljati sami, bomo potrebovali ustrezno napravo, s katero pa morda ne bo možno pripravljati povsem poljubnih nalepk.

Večinoma so tiskalniki za nalepke dobro prilagojeni tiskanju črtnih kod in drugih preprostih oznak. Imajo omejitve glede formata in velikosti, pogosto omogočajo le črno-belo tiskanje. Treba se je prepričati, da naprava omogoča pripravo materiala, ki ga potrebujemo. Če potrebujemo črtne kode in podobne preproste oznake, so tiskalniki za nalepke lahko vrhunski – zelo praktični, poceni in učinkoviti. Če smo bolj zahtevni, pa te naprave niso tako prilagodljive.

printanje-label

Kaj lahko se izkaže, da bo bolje etikete naročiti pri profesionalnih tiskarjih, seveda pa je alternativa tudi tiskanje na embalažo oziroma kar na izdelke, če je to možno.

Tisk na embalažo je lahko boljši kot nalepke

Predvsem v proizvodni industriji bomo zelo skrbno izbirali prave rešitve za označevanje izdelkov. Včasih so nalepke oziroma etikete zelo praktične in morda predstavljajo kar samoumevno izbiro, a včasih se za boljšo možnost izkaže tisk na embalažo izdelkov ali kar na same izdelke. Če imamo opravka z rednim označevanjem večjega števila izdelkov, so te opcije veliko bolj prepričljive.

Za tisk na embalažo bomo morda potrebovali nekoliko bolj prilagojene tiskalnike, imajo pa takšne naprave to prednost, da jih je mogoče spretno vključiti v proizvodni proces. Tako z označevanjem izdelkov ne bo dodatnega dela, pričakujemo lahko zelo elegantno in zanesljivo označevanje. Čeprav so tudi nalepke lahko precej preproste, bomo pri večjih količinah prepoznali posebne prednosti tiska na embalažo. Še posebej to velja za tiskanje na kakšne ravne in dobro pripravljene površine, saj je to možno brez težav avtomatizirati, tudi s kakšnimi precej osnovnimi napravami.

Nalepke uporabljamo v zahtevnejših primerih

Najbolje se bo tisk na embalažo obnesel v primeru, da delamo z vedno istimi izdelki in ugodnimi površinami. Nalepke po drugi strani nimajo kakšnih velikih omejitev, če seveda lahko pripravimo ustrezen material. Zato so samolepilne etikete pogosto bolj prepričljive v kakšnih zahtevnejših primerih, predvsem za lepljenje na neravne površine. Z etiketami lahko opremimo tudi steklenice in druge zahtevnejše materiale, na katere ne moremo preprosto tiskati.

oznacevanje-izdelkov-z-nalepkami

Tako imamo na voljo različne rešitve, ki nam omogočajo uspešno označevanje izdelkov, a vedno moramo izbrati tisto opcijo, ki nam najbolj ustreza. Ni le ene rešitve, vsak mora sam ugotoviti, ali bodo zanj bolj praktične nalepke ali kar tisk na embalažo, sploh če se srečujemo z zahtevnejšimi izzivi.

urednistvo

Next Post

Trgovina za male živali odlično poskrbi za naše ljubljenčke

Sun May 1 , 2022
Pogosto se srečujemo z raznimi zahtevami, ki se jim ne moremo izogniti, imamo pa različne načine, da jim ugodimo. Tako je tudi pri označevanju izdelkov in pripravi drugih nujnih oznak. Pogosto se soočamo z zanimivo dilemo, ki nima enostavnega odgovora – ali je bolje na izdelke preprosto tiskati ali jih [...]
trgovina-za-male-zivali

You May Like