Toplotna prestopnost na področju gradnje stanovanjskih objektov

Ogrevanje hiš je vsekakor ena od temeljnih značilnosti, ki jih morajo načrtovati pri izgradnji. Različni načini ogrevanja zahtevajo prilagajanja pri zaključnih postopkih gradnje, zato je treba ogrevalni sistem načrtovati že pred začetkom gradnje. Včasih je bilo samoumevno, da se ogreva le skupne prostore s pečjo na drva. Tudi izolacije nekoč niso poznali, predvsem zato, ker je bil les precej dostopen, materialov za izolacijo pa praktično ni bilo. Vsaj ne takih, ki bi bili cenovno sprejemljivi. Začetki načrtne izolacije notranjih bivalnih prostorov tako segajo v srednji vek, ko so v grajske prostore, potrebne ogrevanja, nameščali debele zavese, ki so marsikje visele tudi na stenah prostorov. Zavese so bile ponekod zelo debele, tako da bi jih danes lahko imeli kar za preprogo.

Dandanes je toplotna izolacija objektov za bivanje ljudi postala visoka znanost. Na tržišče prihajajo vedno novi materiali, ki omogočajo zelo učinkovito izolacijo hiš, hkrati pa s paropropustnostjo skrbijo tudi za ugodno klimo v stanovanju. Tudi kritina na strehi mora dosegati določene standarde na področju toplotne prestopnosti, da lahko pripomore h dovolj veliki izolativni vrednosti. Poleg izolacije zidov je potrebno poskrbeti tudi za vse ostale točke, kjer se notranjost stika z zunanjostjo. Strešna kritina je tako le den izmed delov, ki izolirajo notranji prostor. 

Posebno skrb zasedajo tudi pvc okna. Za razliko od lesenih oken so pvc okna relativno poceni in ponujajo boljši koeficient toplotne prestopnosti. Vseeno pa je tudi za pvc okna glavno, da imajo vsaj dve plasti stekla in vmesno polnjenje iz zraka ali pa kakega drugega plina. Strešna kritina pa mora pod sabo imeti folijo za preprečevanje izteka kondenza, nato pa še izolativni material. Vse to je potrebno za zadrževanje toplote v hiši. Poleg tega z ustrezno izolacijo lahko bistveno prihranimo pri ogevanju.

urednistvo

Next Post

Hlevska oprema za govedo za večje hleve

Fri Oct 11 , 2019
Ogrevanje hiš je vsekakor ena od temeljnih značilnosti, ki jih morajo načrtovati pri izgradnji. Različni načini ogrevanja zahtevajo prilagajanja pri zaključnih postopkih gradnje, zato je treba ogrevalni sistem načrtovati že pred začetkom gradnje. Včasih je bilo samoumevno, da se ogreva le skupne prostore s pečjo na drva. Tudi izolacije nekoč [...]
Hlevska oprema za govedo za večje hleve