Varno ravnanje s hrano

Če želimo v hrani zares uživati, moramo biti vedno povsem prepričani, da gre za neoporečna živila. Ker je lahko hrana precej občutljiva, se moramo vedno poslužiti ustrezne opreme, ki nam omogoča varno rokovanje z živili, še posebej če nameravamo ta za dlje časa shraniti. Najbolj kritično je varno rokovanje z živili v okolju, kjer se ukvarjamo s prodajo hrane.

V vsakem primeru pridejo v poštev nekateri uporabni pripomočki, ki nam lahko zelo pomagajo pri varnem rokovanju s hrano. To so pogosto rokavice za enkratno uporabo, ki jih moramo nujno uporabljati v raznih gostinskih obratih in pri pridelavi in predelavi hrane, zelo dobrodošle pa so tudi pri delu v domači kuhinji. Seveda je veliko odvisno od tega, kaj pravzaprav počnemo – v nekaterih primerih so rokavice za enkratno uporabo lahko tudi v napoto ali pa vsaj nepotrebne, včasih se lahko izkaže, da povzročajo celo več škode kot koristi. Tudi rokavice namreč niso vedno povsem higienične, sploh če jih ne uporabljamo tako, kot bi jih morali. Predvsem je pomembno, da rokavice za enkratno uporabo res uporabimo le enkrat.

Hrana je raznim dejavnikom iz okolja najbolj izpostavljena takrat, ko jo za dlje časa shranjujemo. Tudi pri tem si lahko močno pomagamo z različnimi uporabnimi pripomočki. Priljubljena izbira je aparat za vakumiranje, ki reši mnoge preglavice v zvezi s tem. Omogoča namreč varno in trajno pakiranje hrane, ki jo lahko na ta način brezskrbno shranimo tudi za več mesecev. Seveda aparat za vakumiranje sam še ne zagotavlja takšnega učinka, običajno se hkrati poslužimo tudi zamrzovalnika in živila shranjujemo pri nizki temperaturi. Pozorni pa moramo biti že na pakiranje, saj lahko aparat za vakumiranje povzroči nekatere nevšečnosti, če ga ne uporabljamo pravilno. Ker bomo to morda ugotovili šele po nekaj mesecih, ko se bo že vsa ozimnica pokvarila, se splača nekaj pozornosti gotovo nameniti preventivi.

urednistvo

Next Post

Registracija blagovne znamke predstavlja pogosto iskan spletni ključ

Tue Jan 21 , 2020
Če želimo v hrani zares uživati, moramo biti vedno povsem prepričani, da gre za neoporečna živila. Ker je lahko hrana precej občutljiva, se moramo vedno poslužiti ustrezne opreme, ki nam omogoča varno rokovanje z živili, še posebej če nameravamo ta za dlje časa shraniti. Najbolj kritično je varno rokovanje z [...]
Registracija blagovne znamke

You May Like