Zakaj je čiščenje bazena tako pomembno?

Ideja, da bi imeli kar na domačem vrtu bazen za osvežitev v poletnih dneh, je vsekakor mikavna. Ni pa nujno, da res ponuja takšno izkušnjo, kot si jo predstavljamo. Za bazen je treba namreč dobro skrbeti, predvsem zahteva redno čiščenje.

 Res je, da nam tu lahko pomaga dobra oprema, tudi robot za čiščenje bazena, a to so dragi pripomočki, ki jih za domačo rabo verjetno ne bomo želeli kupovati. Ostane nam le to, da bazen sami redno čistimo. S tem postane ideja precej manj atraktivna, zato se raje odpravimo na javno kopališče.

Lahko pa najdemo kak kompromis, ki nam vseeno ponuja odlično izkušnjo z bazenom, ki ga imamo doma. Tu se poslužujemo predvsem praktične in ugodne opreme, ki je prilagojena za domačo uporabo. Tudi robot za čiščenje bazena je lahko izvrstna izbira, saj najdemo dobro ponudbo, ki odgovarja bolj ali manj zahtevnim uporabnikom.

Robot za čiščenje bazena uporabljamo tudi doma

Robotski sesalniki niso več redkost, pogosto jih uporabljamo za samodejno čiščenje stanovanjskih površin. Zakaj torej ne bi uporabili še robota za bazen?

To je oprema, ki nam pri čiščenju močno pomaga. Že res, da je treba zanjo odšteti nekaj denarja, a investicijo bomo dobro izkoristili, saj bomo deležni bistveno boljše izkušnje. Robot nas razbremeni, sami pa bomo uživali v čistem bazenu. Ponudba, ki je prilagojena domačim uporabnikom, je relativno ugodna in odgovarja na vse potrebe v takšnem okolju. Trgovina Dinotec ima zanimivo zbirko kvalitetnih robotov, ki lahko priskočijo na pomoč tistim, ki se ne želijo sami ukvarjati s čiščenjem bazena.

Robot za čiščenje bazena je zelo prepričljiv v praktično vsakem bazenu. To je naprava, ki samodejno očisti bazenske površine, pogosto pa ponuja še dodatne funkcionalnosti, ki jih bomo dobro izkoristili. Seveda ne moremo pričakovati, da bomo z eno samo napravo že poskrbeli za vse, a robot nas dejansko močno razbremeni in ostane nam le še nekaj enostavnih opravil.

robotski-sesalec

Robot za bazene poskrbi za temeljito čiščenje

Med najbolj zahtevnimi in zamudnimi opravili pri vzdrževanju bazena je gotovo čiščenje bazenskih površin. Hkrati pa je to tudi zelo pomembna naloga, če želimo vzdrževati čist in urejen bazen. Morda si ne bi mislili, da se bo na površinah, ki so stalno pod vodo, nabirala umazanija, a kaj hitro se izkaže, da so tudi te površine dovzetne za takšne probleme.

In ravno zato je čiščenje bazena tako pomembno. Hitro se namreč zgodi, da se začne nabirati umazanija, ki seveda kroži tudi po vodi. Nastanejo lahko večji problemi, recimo zaraščanje alg, ki niso problematične le s higienskega vidika, ampak ogrozijo tudi samo konstrukcijo bazena. V vsakem primeru pa želimo imeti čist bazen, v katerem se bomo lahko brezskrbno namakali, zato si prostora gotovo ne želimo deliti s kakršnokoli umazanijo. Tu nam robot za bazene močno pomaga, saj temeljito očisti prav tiste najbolj izpostavljene bazenske površine.

Kako deluje robot za bazene?

To je v osnovi robotski sesalec, ki je prilagojen uporabi pod vodo. Ima napreden pogonski sistem, s katerim križari po površinah in sproti odstranjuje umazanijo. Običajno je robot za bazene pripravljen na čiščenje tako po tleh kot po stenah, saj pod vodo lažje dela v treh dimenzijah. Tudi osnovni modeli so zato zelo učinkoviti pri svojem delu in dosežejo praktično vsak kotiček bazena. Robot bo seveda prilagojen tudi čiščenju v kotih in ob robovih, kjer se umazanija najpogosteje zadržuje.

Robot za bazene ima lahko še druge koristne funkcije. Predvsem je pomembno, da sproti filtrira vodo, da umazanija ne uhaja nazaj v bazen. Za čistočo vode sicer skrbijo druge naprave, gotovo uporabljamo namenske filtre za to, a tudi robotski sesalnik pripomore k vzdrževanju visokega higienskega standarda. Tako dobimo v eni napravi vsestranskega pomočnika, ki lahko samostojno vzdržuje čistočo v bazenu, pomagamo mu le še z nekaterimi preprostimi posegi.

Bazen zahteva veliko skrbi

Na to, kako dobro bomo lahko skrbeli za svoj bazen, moramo pomisliti že veliko prej. Že pri načrtovanju pred namestitvijo oziroma gradnjo moramo biti pozorni na nekatere posebne obveznosti. Seveda se osredotočamo tudi na filtriranje vode in na druge obveznosti, a hkrati pomislimo še na možnosti čiščenja bazenskih površin. Če nameravamo uporabljati napredno opremo, kot so robotski čistilci, bo pametno izdelati bazen v pravilnih oblikah in z ugodnimi površinami za avtomatsko čiščenje.

Čistilci za bazen so sicer dobro pripravljeni na razgiban teren in dosežejo tudi težko dostopne kotičke, a vseeno jim želimo olajšati delo, da bodo res čistili kar se da učinkovito. Poleg tega imajo modeli za domačo rabo načeloma precej osnovno navigacijo in ne morejo zelo dolgo časa križariti po površini, tako da je vedno dobro, da imajo enostavno pot do vsakega kotička. Zavedati se moramo še nekaterih drugih zahtev, ki jih postavljajo robotski sesalci za bazen, nenazadnje pa moramo dobro poznati svoje potrebe in izbrati prave naprave za to.

Izbira opreme za bazen

Za svoj bazen bomo potrebovali kar nekaj posebnih naprav in pripomočkov. Za vzdrževanje čistoče uporabljamo filtracijo vode in naprave za čiščenje bazenskih površin. Oboje lahko dobimo pri trgovcih, ki se ukvarjajo z bazensko tehniko, na https://trgovina.dinotecservis.si je ponudba zastopnika za ugledne znamke s tega področja. Pametno je izbrati kvalitetno opremo, s katero bomo dobro pripravljeni na vse izzive, ki jih imamo pri čiščenju domačega bazena.

Prav tako bo treba poprijeti za ročno orodje in opraviti nekaj dodatnega dela, saj ne moremo pričakovati, da bo avtomatizirana oprema brezhibno poskrbela za prav vse. Dodatnega dela sicer ne bo veliko, a če želimo zagotoviti kar najboljšo izkušnjo in povsem čist bazen, moramo biti pripravljeni tudi na to. Na srečo lahko dobimo ročne pripomočke, ki se uporabljajo za čiščenje bazena, tako da bomo delo opravili brez velikih težav. Dovolj je, da imamo že nekaj preprostih pripomočkov, s katerimi dopolnimo čiščenje.

Kako skrbimo za čiščenje bazena na dolgi rok?

Na čiščenje bazena gotovo pomislimo že ob gradnji oziroma namestitvi bazena na domačih površinah, a še bolj pomembno je, da za to redno skrbimo na dolgi rok. Imamo kar dosti pomembnih nalog, ki jih ne moremo v celoti prepustiti napredni opremi. Da bi bili z bazenom na dolgi rok res zadovoljni, moramo zanj dobro skrbeti, da bo vedno pripravljen na uporabo.

Pravzaprav je treba že takoj po vgradnji bazen dobro pripraviti. Verjetno bo prvo delo to, da bazenske površine očistimo in odstranimo sledi gradbenih del, morda bo v bazenu še kar nekaj materiala. Nato pa bazen napolnimo z vodo in se prepričamo, da filtracija dobro deluje. Čiščenje bazena moramo dobro načrtovati in sestaviti rutino, ki nam omogoča dobro skrb za bazen. Zadovoljni bomo seveda z opremo, ki sama postori večino dela, a tudi z upravljanjem teh naprav in urejanjem nastavitev je nekaj dela. Poleg tega nas lahko hitro vržejo iz tira kakšne nepredvidljive okoliščine, recimo slabo vreme, odsotnost, kakšni vsiljivci v bazenu … Tako moramo biti dobro pripravljeni na vse naloge, ki spremljajo lastništvo in uporabo bazena. Napredna oprema za čiščenje bazena nam lahko tu pomaga, ne more pa opraviti vsega.

robotski-sesalec-za-bazen

Na dolgi rok je treba seveda tudi za opremo dobro skrbeti. Robotski sesalci so pripravljeni na zahtevno delo, možno pa je, da bodo po več letih uporabe pokazali posledice obrabe in obremenitev. Sploh pri kakšnih naprednejših in dražjih napravah je zato pametno imeti na dosegu roke servisne storitve, da čiščenje bazena nikoli ne bo ogroženo zaradi kakšnih nepredvidljivih težav z opremo.

urednistvo

Next Post

Kaj vam prinaša prenova stanovanja?

Tue Mar 1 , 2022
Ideja, da bi imeli kar na domačem vrtu bazen za osvežitev v poletnih dneh, je vsekakor mikavna. Ni pa nujno, da res ponuja takšno izkušnjo, kot si jo predstavljamo. Za bazen je treba namreč dobro skrbeti, predvsem zahteva redno čiščenje.  Res je, da nam tu lahko pomaga dobra oprema, tudi [...]
Prenova-1