Zakaj so LED luči odlična izbira tudi za naš dom

Lučem v domačih prostorih posvečamo nekoliko več pozornosti tedaj, ko so dnevi nekoliko krajši. Če v tem hipu morda razmišljate celo o nakupu novih svetil ali pa s svetili želite le nekoliko izboljšati ali pa osvežiti določen prostor, so LED luči zagotovo ena od boljših odločitev. Na voljo so sodobna LED svetila pa tudi LED trakovi.

V preteklosti so LED diode naše domove neredko krasile le kot svetlobni okras. V zadnjem času pa takšna vrsta luči postaja vse bolj priljubljena. Nekateri jih uporabljajo tudi kot glavni vir svetlobe v določenih prostorih. Slednje pa ni prav nič nenavadnega, saj se LED luči na sploh ponašajo z odličnimi lastnostmi. Ključni prednosti sta zagotovo nizka poraba energije ter dolga življenjska doba.

Svetila LED porabijo do 70 % manj električne energije

Če LED luči primerjamo z običajnimi žarnicami, lahko opazimo številne razlike. Ena od vidnejših pa je zagotovo ta, da prva vrsta svetil porabi kar 70 % manj električne energije v primerjavi z drugo. LED žarnice moči 10 W omogočajo enako svetlobo kot klasične oziroma običajne žarnice s 100 W. Če torej drugo vrsto razsvetljave zamenjate s prvo, lahko na leto prihranite kar nekaj 10 evrov. In ker se moderna razsvetljava ponaša tudi z zelo dolgo življenjsko dobo, boste njene diode veliko redkeje menjali.

LED-svetila
Kvalitetna LED svetila povsem spremenijo podobo notranjega prostora.

Svetila z velikim razponom temperaturne svetlobe

Pri notranjih oblikovalcih imajo LED luči zagotovo prav posebno mesto. So namreč zelo prilagodljive, lahko se jih praktično uporablja povsod. Ne nazadnje pa takšna razsvetljava dovoljuje tudi izjemno velik razpon temperaturne svetlobe.

Za LED sijalke je značilno, da torej le minimalno sproščajo toploto. Posledično jih lahko brez pomislekov uporabljamo tudi tam, kjer segrevanje ni posebej zaželeno. Odlično so odporne tudi na manj ugodne zunanje razmere, kar pride v poštev pri osvetlitvah zunanjih sten, stopnišč, garaž in pri LED reflektorjih. Dovolj učinkovito namreč lahko delujejo tako pri temperaturi minus 50 stopinj Celzija kot pri temperaturi plus 70 stopinj Celzija.

Že vnaprej vgrajen svetlobni vir

Za mnoge luči LED je znano, da imajo že vgrajen svetlobni vir. Pri njih vam prav tako ni potrebno več menjavati žarnic. Življenjska doba takšne razsvetljave traja približno 20 let, če jo na primer v povprečju rabite 4 ure na dan.

Zamenjava žarnic z LED svetili

Vse kaže, da bodo LED svetilke v prihodnosti nadomestile prav vse druge žarnice. Razloge za to smo že omenili. Privarčujejo namreč pri energiji, imajo dolgo življenjsko dobo, učinkovito osvetljujejo tako notranje kot zunanje prostore, in to z različno svetlobo. Vse to LED svetila delajo tako zelo ugodno oziroma dostopno kot nobena druga žarnica.

Pri izbiri modernejše sijalke pa je vsekakor treba že na samem začetku razčistiti, kako svetla naj bo svetilka. Vprašati se morate torej, ali so imele stare žarnice 25, 60 ali 100 vatov. Novost za vas je tudi to, da luči LED potrebujejo precej manj moči, da lahko svetijo enako svetlo kot klasične ali običajne žarnice. LED sijalke z 18 vati oddajajo namreč ravno toliko svetlobe kot žarnice s 100 vati.

Velikost ter oblika navoja

Pri nadaljnji izbiri modernih sijalk sta pomembni lastnosti zagotovo tudi velikost ter oblika samega navoja. Običajno se izdelujejo za vse običajne navoje, in to ne glede na proizvajalca. Pravo obliko navoja za podnožje svetilke lahko najdete tako, da preprosto primerjajte novo s svojo staro žarnico.

zarnice
LED žarnice obstajajo v najrazličnejših oblikah in velikostih, izjemno pomembni pa sta barva svetlobe in njena intenzivnost.

Odločiti se boste morali tudi to, ali v svojih prostorih potrebujete hladno, nevtralno ali pa toplo LED svetlobo. Topla barva velja za izjemno prijetno ter udobno. Hladna poživlja, prav tako vpliva na naše počutje. Sicer pa se barvna temperatura meri z lastno enoto, to je s kelvinom.

2700 do 3300 kelvinov označuje toplo svetlobo; 3300 do 5300 kelvinov pomeni nevtralno svetlobo; vse, kar je nad 5300 kelvinov pa torej pomeni hladno belo svetlobo. Za kopalnico pa tudi kuhinjski prostor je na primer daleč najboljša izbira nevtralno bela sijalka. Topla bela svetloba pa je zagotovo najbolj dobrodošla za sprostitev v spalnici oziroma poleg kavča.

Zakaj so dobra izbira mat LED žarnice

Če v domačih ali pa poslovnih prostorih ne želite zaslepitve, vam priporočamo izbiro mat LED sijalke. Če pa vas bolj navdušuje stilno vpadljiva osvetlitev, je najbolje, da svoj dom opremite s prozorno lučjo. Te ne smete zakriti s senčnikom.

Morda pa v kakšnem prostoru potrebujete zatemnjeno luč. Dejstvo je, da vseh LED svetilk ni možno zatemniti. V povezavi s tem se vam splača povprašati prodajalca v specializirani prodajalni s svetili.

urednistvo

Next Post

Slika na platnu je lahko odlično darilo!

Fri Apr 1 , 2022
Lučem v domačih prostorih posvečamo nekoliko več pozornosti tedaj, ko so dnevi nekoliko krajši. Če v tem hipu morda razmišljate celo o nakupu novih svetil ali pa s svetili želite le nekoliko izboljšati ali pa osvežiti določen prostor, so LED luči zagotovo ena od boljših odločitev. Na voljo so sodobna [...]
slike-na-platnu

You May Like