Zaščita pred težavami, ki jih prinaša paradontoza

Zdravstvenim problemom se gotovo želimo izogniti, a to ni vedno povsem možno. Nekatere težave so namreč precej pogoste in nas hitro doletijo, tudi če smo precej previdni pri skrbi za svoje zdravje. 

Posebej značilno je to za težave z zobmi, na tem področju je najpogostejša bolezen paradontoza oziroma parodontalna bolezen. S temi težavami se bo srečal skoraj vsak, tudi tisti, ki za svoje zobe dobro skrbijo – ni pa nujno, da bomo imeli s paradontozo velike probleme, sploh če vemo, kako to bolezen nasloviti že s preventivo ali s kasnejšimi ukrepi.

Paradontoza je nekakšen dvorezni meč, če jo želimo kar sami odpraviti. Po eni strani gre za bolezen, ki nastane predvsem zaradi pomanjkljive ustne higiene, torej jo lahko odpravimo z dobrim čiščenjem zob in ustne votline.

Po drugi strani pa nam bolezen v hujši obliki povzroča veliko večje probleme, ki jih doma ne moremo odpraviti. Tako se utegne zgoditi, da nevarnosti zanemarjamo in si morda mislimo, da obisk pri zobozdravniku ni potreben, dokler ni že prepozno. Da bi se izognili hudim posledicam paradontoze, je treba to bolezen dobro poznati in predvsem pravilno nasloviti.

Paradontoza nastane zaradi pomanjkljive higiene

Zobje so stalno izpostavljeni raznim škodljivim dejavnikom, predvsem te v ustno votlino vnašamo s prehrano in raznimi škodljivimi razvadami. Posledično imamo v ustih pogosto dobre pogoje za razvoj bakterij in za nastanek raznih škodljivih učinkov, recimo razkroj sklenine ali vnetje obzobnih tkiv.

Ravno na ta način nastane tudi paradontoza. Škodljivi mikroorganizmi, ki se razmnožujejo v ugodnih pogojih v ustni votlini, se lahko zažirajo v obzobna tkiva in povzročajo vnetje, lahko prodrejo tudi precej globlje in jih težko odstranimo. Ne moremo vedno ukrepati kar sami, to je možno le v zgodnji fazi razvoja bolezni. 

V prvi vrsti se paradontoza naslovi z rednim in pravilnim umivanjem zob

Prava rešitev je torej vestna skrb za ustno higieno. Veliko lahko dosežemo že z rednim ščetkanjem in nitkanjem zob, kar je seveda priporočljiva rutina za vsakogar, ne glede na to, ali se soočamo s kakšnimi težavami ali ne. Pametno je omejiti vnos neprimerne prehrane, ki obremenjuje zobe – to so predvsem sladkarije. 

Škodljive snovi iz naše prehrane zaidejo v vse kotičke ustne votline, tam predstavljajo hrano za mikroorganizme, ki se razmnožujejo in s svojim delovanjem obremenjujejo zobna in obzobna tkiva. Z dobro preventivo torej močno zmanjšamo možnost za nastanek takšnih težav, na ta način se omeji tudi paradontoza, lahko jo že preventivno preprečimo, lahko pa jo tudi odpravimo v zgodnjih fazah.

Če se paradontoza stopnjuje, bo potreben obisk pri zobozdravniku

Tudi obiski pri zobozdravniku so priporočljiv del preventive, ne glede na to, ali nas mučijo kakšne zobne bolezni. Pravzaprav bo ravno zobozdravnik verjetno opozoril na pomanjkljivo ustno higieno in na znake bolezni.

Vsekakor pa moramo zobozdravnika obiskati v primeru, da paradontoza napreduje, saj je treba ukrepati hitro. Najbolje bo, da najdemo dobrega zobozdravnika, ki lahko zagotovi odlično rešitev. Tu najdemo ponudbo raznih zobozdravnikov, morda bo najboljša izbira privat zobozdravnik Ljubljana, saj želimo najti hitro obravnavo in zanesljivo rešitev. 

V svojih začetnih fazah je paradontoza še enostavno ozdravljiva, kasneje pa se lahko pojavijo tudi veliko večje težave in bo potrebna operacija, zato si ne moremo privoščiti dolgotrajnega čakanja. Če bi prišli na vrsto šele po nekaj mesecih, bi bilo že prepozno. Ravno privat zobozdravnik Ljubljana nam ponuja največ izbire med strokovnjaki, ki nas lahko sprejmejo že prej, tako da bomo preprečili nadaljnji razvoj bolezni.

Paradontoza se v zgodnji fazi lahko ozdravi z relativno enostavnim postopkom

Seveda lahko dobimo pravo rešitev za paradontozo tudi pri svojem osebnem zdravniku, sploh v zgodnji fazi, ko je možno uspešno ukrepati. A to velja le v primeru, da že tako ali tako dobro skrbimo za svoje zobe ali pa imamo preprosto srečo, da ravno ob pravem času obiščemo zobozdravnika – na to pa se ne moremo vedno zanašati.

Paradontoza ima lahko hude posledice

V svojih začetnih fazah je paradontoza dokaj blaga bolezen, gre le za vnetje obzobnih tkiv. Lahko pa se stopnjuje in povzroči tudi veliko večje težave. Hitro prizadene tudi druga tkiva v ustni votlini, predvsem so na udaru zobne korenine. Možno je, da zobje ošibijo in se začnejo majati, naposled izpadejo in potrebna bo zobna proteza. Takšen rezultat je morda kar presenetljiv glede na to, da gre v izhodišču za precej blago bolezen, ki bi jo lahko imeli celo za vsakdanjo, a vsekakor lahko pride do hudih posledic.

Tudi zdravljenje bo kasneje veliko zahtevnejše, saj paradontoza terja celo operacijo. V izhodišču lahko veliko storimo preprosto s ščetkanjem zob, kasneje pa bo potrebna operacija, morda zob niti ne bo možno več rešiti. Tako se sprijaznimo z alternativo, ki nam jo ponuja zobna proteza, verjetno bomo obžalovali, da nismo ukrepali prej. 

Na srečo so takšne situacije razmeroma redke, če seveda poznamo grožnjo paradontoze in ustrezno ukrepamo. Najbolje bo ravnati že preventivno, kar sami doma lahko preprečimo nastanek in razvoj te bolezni. Če se paradontoza vseeno pojavi, pa moramo pravočasno ukrepati, najbolje bo, da kar takoj obiščemo zobozdravnika in začnemo z zdravljenjem.

urednistvo

Next Post

Strokovna hidroizolacija temeljne plošče in drugih površin

Tue Jun 7 , 2022
Zdravstvenim problemom se gotovo želimo izogniti, a to ni vedno povsem možno. Nekatere težave so namreč precej pogoste in nas hitro doletijo, tudi če smo precej previdni pri skrbi za svoje zdravje.  Posebej značilno je to za težave z zobmi, na tem področju je najpogostejša bolezen <a href="https://mg-dental.si/storitve/paradontologija/">paradontoza</a> oziroma parodontalna bolezen. S [...]
Strokovna hidroizolacija temeljne plošče in drugih površin

You May Like