Živa meja poskrbi za lepo okolico in zasebnost!

Okolico hiše je možno urediti na različne načine, težko pa bomo s kakšno alternativo dosegli učinek, ki ga naredi lična živa meja. Zelena okolica pomeni prijeten ambient, ponuja svežino in udobje, hkrati pa skrbi tudi za zasebnost. Pravzaprav se lahko izkaže, da ima rastlinje v naši okolici še mnoge druge koristne učinke, nenazadnje lahko postane urejanje okolice tudi pravi hobi. Vsekakor pa bomo na ta način uspeli kar se da izpopolniti svoje bivalno okolje, v katerem želimo vzdrževati visoko kakovost bivanja.

urejena-ziva-meja

Prvi korak do tega cilja je drevesnica, kjer dobimo primerne rastline za urejanje okolice doma. Dekorativne rastline za domače površine dobimo v različnih variantah, še zdaleč ne gre le za značilno živo mejo. Zato je zelo pomembno, da ima drevesnica dovolj ponudbe, v kateri dobimo kaj zanimivega zase. Pri pravem ponudniku lahko računamo na široko paleto možnosti, s katerimi lahko pri urejanju okolice zares izkoristimo ves potencial.

Drevesnica ponuja širok nabor dekorativnih rastlin

Izbiro rastlin seveda podredimo končnemu cilju, ki ga imamo v mislih. Če se zanimamo le za živo mejo, potem izbira ne bo tako težka. Če pa nas zanimajo še kakšne druge okrasne rastline, se nam takoj odprejo še neštete možnosti, med katerimi lahko brskamo. Ponudba je sicer odvisna tudi od tega, kakšne rastline ponuja izbrana drevesnica, tako da je treba najprej izbrati pravega ponudnika, sploh če smo pri izbiri nekoliko bolj zahtevni.

A načeloma lahko pričakujemo, da bomo brez težav prišli do ponudbe zanimivih dekorativnih rastlin za domače površine. Kar nekaj možnosti imamo že med rastlinami za živo mejo. V zadnjem času pa postajajo vse bolj popularna tudi posamezna okrasna drevesa, ciprese in podobne rastline, s katerimi imamo veliko možnosti pri urejanju okolice svoje hiše. Če nam drevesnica ponudi vse to na enem mestu, lahko pričakujemo kar najboljši končni rezultat svojih prizadevanj.

Katere rastline za živo mejo so najbolj priljubljene?

Tudi če izbiramo zgolj rastline za živo mejo, imamo na voljo kar nekaj različnih možnosti. Živa meja sama po sebi namreč ni določena rastlina, lahko jo oblikujemo iz različnih vrst rastlinja, ki raste v košatih grmičih. Z nekaj domišljije in dela pa lahko uredimo lično živo mejo tudi z rastlinami, za katere si morda ne bi mislili, da se bodo dobro obnesle v tej vlogi.

razlicne-vrste-zivih-mej

Listnate rastline za živo mejo

Pri nas so za živo mejo zelo priljubljeni listavci. Ta izbira se zdi logična, saj imajo listi večjo površino, pogosto rastejo v bolj košatih grmih in odlično delujejo kot živa meja. Če pričakujemo zasebnost in želimo domače površine dobro zaščititi pred radovednimi pogledi, pa tudi pred soncem, vetrom in drugimi dejavniki, so gosti listnati grmi odlična izbira.

Med najbolj priljubljene rastline za živo mejo se uvršča lovorikovec, ki je včasih kar samoumevna izbira in nekakšen sinonim za živo mejo. Ima precej velike liste in košato rast, kar je za živo mejo idealno. Hkrati pa dobro raste in ga je možno lepo oblikovati, kar je seveda prav tako dobrodošlo. Poznamo pa tudi druge primerne listnate rastline,na primer češmin, pušpan in španski bezeg. Vsaka vrsta ima svoje posebnosti, ki jih je pametno poznati.

Iglaste rastline za živo mejo

Živo mejo lahko uredimo tudi z iglavci. Najbolj značilne so bržkone ciprese, ki imajo košato rast z gosto krošnjo vej in iglic. Ciprese so zimzelene, ustvarijo zelo prijetno okolje, nekatere vrste so tudi zelo aromatične.

iglavci

Poleg cipres pa posegamo tudi po drugih iglavcih, ki so lahko primerni za živo mejo. Predvsem se dobro izkaže tisa, ki postaja pravi hit v zadnjih letih. Tu so na voljo zanimive rastline za živo mejo, ki se izkažejo s posebnimi učinki, praviloma se zelo lepo ujemajo tudi s sodobno arhitekturo.

Da bo živa meja res dobro opravljala svoje naloge

Že izbira rastlin je zelo pomembna, če želimo zagotoviti odličen učinek svoje žive meje. Od same rastline je namreč odvisno to, kako košata bo živa meja in kako dobro bo zastrla pogled iz okolice na zasebne površine. Prav tako želimo imeti v okolici svojega doma rastlinje z lepim izgledom, takoj pa pomislimo še na nekatere druge pomembne dejavnike.

Pri živih mejah pogosto izpostavljamo predvsem izgled ter funkcijo razmejevanja površin in zastiranja pogledov. A v praksi moramo misliti še na tiste faktorje, s katerimi se bomo kot lastniki žive meje gotovo srečali. Izbiramo rastline, za katere ni težko skrbeti, predvsem tiste vrste, ki dobro uspevajo tudi v zahtevnejših pogojih. Ne glede na to, kako lepo živa meja izgleda, z njo gotovo ne bomo zadovoljni, če bodo listi stalno odpadali, če grm ne bo lepo rastel ali če žive meje ne bomo mogli obdržati pod nadzorom.

Ti faktorji so kritični že takoj ob izbiri in zasaditvi žive meje. Ni namreč nujno, da bo živa meja dobro uspevala, sploh če se odločamo za kakšne manj značilne rastlinske vrste, ki morda postavljajo posebne zahteve. Veliko je torej odvisno od tega, koliko časa in truda smo pripravljeni vložiti v skrb za rastline okoli svojega doma.

Skrb zahtevajo tako živa meja kot druge okrasne rastline

Prav pri živi meji se navadno najbolj pokažejo morebitne pomanjkljivosti, saj želimo vzdrževati zdravo in košato živo mejo. A po drugi strani lahko še bolj izstopajo posamezna okrasna drevesa ter druge dekorativne rastline. Zato se moramo zelo skrbno odločati za prave vrste, svoja pričakovanja pa uskladiti s tem, kar nam ponuja rastlina.

dekorativna-drevesa

Ne odločamo se le na podlagi tega, kako rastlina izgleda, temveč upoštevamo dolgoročni učinek. Sploh za začetnike se priporoča, da izbirajo vzdržljive in odporne rastline, s katerimi ne bo veliko dela.

Tisa je pravi hit za žive meje

Trendi na področju živih mej se razvijajo, nekako se usklajujejo tudi s smernicami sodobne arhitekture. Zdi se, da se ob sodobnih stanovanjskih hišah najbolje izkažejo iglaste rastline, iz katerih lahko sestavimo lično živo mejo. Precej priljubljene so minimalistične žive meje, tudi posamezne rastline, s katerimi lahko razmejimo površine in polepšamo svojo okolico. Za tak namen je idealna tisa, ki je upravičeno zelo priljubljena.

Za ljubitelje živih mej je seveda zelo atraktivna prodaja cipres, če se odločajo za iglavce. A tisa ima nekatere posebnosti, s katerimi lahko še bolj prepriča. Je veliko bolj elegantna, omogoča nam natančnejše urejanje površin, predvsem pa ne pomeni tako velikega posega v okolje. Ciprese se hitro razrastejo, močno vplivajo na podobo okolja in objekta. Tisa pa je eleganten estetski poudarek, ki ne bo povzročal kakšnih preglavic. Poleg tega lahko tudi iz takšnih okrasnih dreves izdelamo pravo živo mejo, ki ima praktično vse tiste lastnosti, ki jih iščemo pri cipresah.

ciprese

Za ta namen se seveda uporablja tisa v posebnih sortah, ki so prilagojene za uporabo na domačih površinah. Sicer gre za drevesno vrsto, ki doseže precej impresivno višino in lahko postane zelo košata, a za domače vrtove se pripravljajo prilagojene vrste, ki v višino zrasejo le kakšna dva metra. Tisa nam ponuja nekaj več izbire, zato lahko vedno računamo na izvrstne učinke, sploh če imamo v mislih predvsem estetiko. Odlično se poda k sodobnim objektom, lepo popestri tudi terase, vrtove, balkone in dvorišča.

Ne glede na to, za katere rastline se odločimo, lahko pričakujemo čudovit učinek žive meje in dekorativnih rastlin. Na tem področju imamo ogromno potenciala, ki ga je vredno raziskati – z ureditvijo okolice svojega doma lahko močno vplivate tudi na izkušnjo in počutje stanovalcev!

urednistvo

Next Post

Tisk ali etiketiranje – kaj je boljše?

Fri Apr 1 , 2022
Okolico hiše je možno urediti na različne načine, težko pa bomo s kakšno alternativo dosegli učinek, ki ga naredi lična živa meja. Zelena okolica pomeni prijeten ambient, ponuja svežino in udobje, hkrati pa skrbi tudi za zasebnost. Pravzaprav se lahko izkaže, da ima rastlinje v naši okolici še mnoge druge [...]
tisk-ali-etiketiranje-kaj-je-bolje

You May Like